Akaryakıt pompaları, deponun dolduğunu anlayıp kendilerini nasıl kapatıyor?

taklaci09

Global Mod
Global Mod
Akaryakıt pompaları, deponun dolduğunu anlayıp kendilerini nasıl kapatıyor?
Eğer bir akaryakıt istasyonunda deponun doldurulmasını istediyseniz, benzin pompasının kendini ne vakit kapatacağını nasıl bildiğini merak etmiş olabilirsiniz. Bu sorunun karşılığı şaşırtan derecede karmaşık. Pompa koluna ıslandığında kapanmasını söyleyen sıradan bir elektronik dedektör bekliyor olabilirsiniz, lakin YouTuber ve bilim irtibatçısı Steve Mold‘un yakın tarihindeki bir görüntüde deklare ettiğı üzere durum fazlaca daha farklı.

İtalyan fizikçi Giovanni Venturi tarafınca 1797’de keşfedilen Venturi etkisi adı verilen bir olay yardımıyla istasyonda akaryakıt yere dökülmüyor.


Venturi etkisinin gerisindeki temel fikir, sıvı dar bir alandan geçerken (yukarıdaki boru şemasında görülebilir) sıvının suratının artması ve statik basıncının (yukarıdaki şemada çıkıntı yapan tüpler kullanılarak gösterilmiştir) azalmasıdır.

Bu prensip akaryakıt pompalarında kullanılıyor. Pompa ağzının ortasında, epeyce daha küçük ikinci bir boru görmüş olabilirsiniz. Mold’un deklare ettiğı üzere bu, üstteki 2 numaralı boru üzere davranarak sisteme bir daralma noktasından giriyor.

Benzin pompasının daralmış kısmındaki basınç atmosfer basıncından daha düşük olduğundan dolayı, hava daha küçük ağız tarafınca emiliyor ve sisteme giriyor (otomobilinize akaryakıt pompalanır) ve bu sayede basıncın bir kısmı tahliye edilir.


Bu süreç, yakıt doldurma sürecinizde makul bir noktaya kadar devam ediyor. Bu, daha küçük ağızın deponuzu dolduran akaryakıta dokunduğu vakittir. Akaryakıtın yoğunluğu, daha fazla akaryakıtın aktarılmasını zorlaştırıyor.

İşin makul yanı, borunun, borudaki daralmaya olan irtibatın yakınında ikiye ayrılması. Sıvı, ağzın ucundaki küçük boruyu bloke ettiğinde, reaksiyon olarak başka bölünmüş borunun emiş gücü artar. Bilyeli yataklar ve sapta akıllı bir kol üzere daha fazla ek sistem bulunsa da, bunun temelinde yer alan şey, emme basıncındaki bu artışın bir membranı çekerek ana nozulu kapatmak ve tehlikeli akaryakıt dökülmelerini durdurmak için kullanılabilmesidir.
Alıntıdır
 
Üst