Alım: Her şeyi planladık, Akdeniz’e hazırlanıyoruz

semaver

Global Mod
Global Mod
Türkiye Petrolleri Anonim Paydaşlığı (TPAO) Genel Müdürü Melih Han Alım, “Mavi Vatan’ın her köşesinde aramalara devam. Biz aslında adım adım, hafta hafta nerede ne yapacağımızı planlamış durumdayız ve o planın gereklerini yapıyoruz” dedi.

Bilgin, 12. Türkiye Güç Zirvesi’nde yaptığı değerlendirmede, Abdülhamid Han Sondaj Gemisi’nin bakım çalışmaları için Taşucu açıklarında demirlediğini lisana getirerek, “Hazırlıkları tamamlanmak üzere. Önümüzdeki günlerde bir daha demir alacak. Yeni nazaranv yerinin de Akdeniz olması planlanıyor” diye konuştu.

Akdeniz’deki çalışmalarla ilgili bölgede yeni bir konsept ile arama yaptıklarını anlatan Alım, tuz üstü aramacılığı yaptıklarını, tuz altı yapılar için tekrar daha derin amaçlara yöneleceklerini kaydetti. Alım, “Önce tuz üstü yapıların potansiyellerini anlamak istiyoruz” dedi. Akdeniz’de 5 milyon yıl evvel oluştuğu bilinen tuz çökeliminin üzerinde ve altında yapılan aramacılık çalışmaları bu biçimde söz ediliyor. Tuz deniz tabanının altında bir katman olarak bulunabiliyor. Uzmanlar kimi vakit bu tuz katmanlarının içinde da gaz olabildiğini lisana getirdiler. Fatih Sondaj Gemimiz, Karadeniz’deki Çaycuma-1’de kuyu sondaj derinliğine ulaşmış vaziyette. Test çalışmaları bu hafta tamamlanacak. Sismik araştırma gemilerimizin de biri Karadeniz’de başkası Akdeniz’de. Adeta Mavi Vatan’ın röntgenini çekiyoruz” diye konuştu.

SUALTI ROBOTLARLA İNDİRİLİYOR

Bilgin, Karadeniz gazı ile ilgili olarak, karadan 170 kilometre açıkta ve denizin 2 bin 200 metre altında bir güç üssü inşa ettiklerini söz ederek, “20’den çok ülkeden eser tedariki yaptık. Deniz altı ekipmanlarımızı, denizin tabanına sualtı robotlarla indiriyoruz Bu süreçte grup arkadaşlarımız adeta bir cerrah hassasiyetle çalışıyor. Verdiğimiz bir kelam var. Gelecek yıl bu gazı milletimizle buluşturacağız. sonucumız net, amacımız yakın. İşler planlandığı üzere gidiyor. 2023’de yerli gazımızı ulusal sisteme aktaracağız” diye konuştu.

KARADA AMAÇ 207 KUYU

Karadaki aramalara yönelik olarak da Cumhuriyet tarihinin en yüksek sondaj sayısına ulaşıldığını bildiren Alım, “Bu yıl 55’i üretim olmak üzere, 150 kuyu açtık. Gelecek yıl bu rekorumuzu yenileyeceğiz. Gayemiz 2023’te 73’ü üretim olmak üzere 207 kuyu açmak” dedi. Karada sondajlarının meyvelerini de topladıklarını kaydeden Alım, “Örneğin, dünya genelinde son yılların en büyük keşiflerinden biri olan Şehit Esma Çevik alanı. Burada günlük ortalama bin 100 varil üretim yapıyoruz. Terörden arındırılmış bölgelerde çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

KAYNAK: HÜRRİYET

Okumaya devam et...
 
Üst