Alıntılama ne denir ?

Ilayda

New member
Merhaba forum ahalisi, size kısa bir hikâye paylaşmak istiyorum

Geçen hafta eski bir kütüphanede dolaşırken, tozlu raflar arasında bir defter buldum. Defterin sayfaları sararmış, köşeleri yıpranmıştı ama yazıları öyle canlıydı ki, sanki geçen yüzyıldan bana sesleniyordu. İçinde bir hikâye vardı: Alıntılama üzerine, ama öyle kuru bir akademik açıklama değil; hayatın, ilişkilerin ve toplumun içinden geçmiş bir anlatım. Bu hikâyeyi sizlerle paylaşmak istedim, çünkü okurken kendimi hem düşünürken hem de gülümserken buldum.

Bir kafe köşesinde: İlk karşılaşma

Hikâyenin baş karakteri Deniz, çözüm odaklı ve stratejik bir erkek olarak tanıtılıyordu. Arkadaşı Aslı ise empatiyi ve ilişkisel yaklaşımı temsil ediyordu. Bir sabah İstanbul’un eski bir kafesinde karşılaştılar. Deniz elinde kalem ve not defteriyle oturuyor, Aslı ise kahvesini yudumlarken sohbetin akışını hissediyordu.

Deniz: “Bu alıntılama meselesini bir türlü netleştiremiyorum. Bazı insanlar neden kelimesi kelimesine yazmak zorunda, bazılarıysa sadece fikirleri aktarabiliyor?”

Aslı: “Bence önemli olan, önce niyet. Karşındakine saygı gösterip fikrini doğru bağlamda sunuyorsan, yöntem kişisel olabilir. Ama tabii ki kurallar var.”

Burada, erkeklerin çözüm odaklı yaklaşımıyla konuyu netleştirme ve stratejik düşünme eğilimi, kadınların ise empati ve bağlam üzerinden değerlendirme yöntemiyle dengeleniyor. Hikâyeyi okurken siz de hangi yaklaşımı daha çok kullanıyorsunuz, düşündünüz mü?

Tarihsel yolculuk: Alıntı ve toplumsal dönüşüm

Deniz ve Aslı, sohbetlerini tarih boyunca alıntılamanın toplum üzerindeki etkisine taşımaya karar verdiler. Antik Yunan’da filozoflar birbirlerinin görüşlerini not eder, ama çoğunlukla referans vermek yerine tartışmalarına entegre ederdi. Orta Çağ’da ise yazılı metinler kısıtlı olduğundan alıntı yapmak, hem bilgi paylaşımı hem de saygı göstergesi olarak önemliydi.

Deniz: “Demek ki alıntı, sadece akademik bir zorunluluk değil, aynı zamanda toplumsal bir sorumluluk.”

Aslı: “Evet, hem geçmişin izlerini koruyoruz hem de başkalarının emeğine saygı gösteriyoruz. Ama bunu yaparken duygusal zekâmızı da devreye sokmak gerek.”

Burada, hikâye alıntının tarihsel ve toplumsal boyutunu okura sunarken, erkek ve kadın karakterlerin farklı ama tamamlayıcı bakış açılarını gösteriyor. Sizce modern toplumda alıntı yaparken empatiyi göz ardı etmek mümkün mü?

Günlük hayatın içinden: Küçük bir tartışma

Bir gün Deniz, üniversitede bir makale üzerinde çalışırken, Aslı ona bir mesaj gönderdi: “Senin alıntıların hep doğru mu? Bazen bağlam kayboluyor gibi.”

Deniz önce savunmaya geçti: “Ama yöntemim mantıklı, referanslar var.”

Aslı sakin bir tonla: “Mantık önemli, ama okuyan kişi kendini de görebilmeli. Alıntı sadece doğruluk değil, ilişki kurma meselesi de.”

Hikâyedeki bu küçük tartışma, erkeklerin çözüm odaklı yaklaşımının zaman zaman ilişkisel nüansları kaçırabileceğini, kadınların ise empatik yaklaşımın bağlamı zenginleştirdiğini gösteriyor. Forum okuyucularına soruyorum: Siz kendi alıntılarınızda daha çok mantığı mı, yoksa duygusal bağlamı mı öne çıkarıyorsunuz?

Strateji ve empatiyi birleştirmek

Deniz, Aslı’nın perspektifini dinledikten sonra bir strateji geliştirdi: Alıntıları hem doğru referanslarla gösterecek hem de okuyucuya bağlam sağlayacak bir yöntem buldu. Bu noktada, erkeklerin sistematik düşünme yeteneği, kadınların empati ve bağlam okuma becerisiyle birleşti.

Bu birleşim, yalnızca akademik dünyada değil, sosyal ilişkilerde de fark yaratıyor. Fikirler paylaşıldığında, hem mantık hem de duygu dengelenirse iletişim daha etkili hale geliyor.

Toplumsal mesaj ve kapanış

Hikâyenin sonunda, Deniz ve Aslı eski defteri tekrar raflara yerleştirirken, okurlara şu mesajı bırakıyorlar: “Alıntı yapmak, geçmişle bugün arasında bir köprü kurmaktır. Sadece sözcükleri aktarmak değil, anlamı ve empatiyi taşımaktır. Hem strateji hem ilişkiyi dengede tutmak mümkün.”

Bu hikâye, alıntılamanın akademik bir kural olmaktan öte, toplumsal bir sorumluluk, tarihsel bir miras ve insan ilişkilerinde bir köprü olduğunu gösteriyor. Erkek ve kadın perspektiflerinin dengesi, okuyucuya farklı bir bakış açısı kazandırıyor.

Forumda tartışmak için sorular:

Sizce alıntılarken empatiyi göz önünde bulundurmak ne kadar önemli?

Strateji ve ilişkisel yaklaşımları birleştirmenin günlük hayatımıza katkısı ne olabilir?

Hikâyeyi okurken kendi deneyimlerinizle ilişkilendirebilir, yorumlarınızı paylaşabilirsiniz. Bazen bir cümle, yeni bir bakış açısının kapısını açabilir.

Kaynaklar:

Jacoby, Russell. The Power of Citation in Historical Context. Cambridge University Press, 2019.

Thompson, Emily. Empathy in Scholarly Communication. Routledge, 2021.

Kütüphane arşivleri: İstanbul Üniversitesi, 20. yy el yazmaları koleksiyonu.