Antalya ve Muğla’da kuşkonmaz hasadı ihracat sevinciyle başladı

semaver

Global Mod
Global Mod
İstanbul’daki bir şirkette pazarlama müdürüyken mesleğini bırakıp Antalya ve Muğla’da kuşkonmaz üretimine başlayan Aslı Aksoy, mamüllerini başta Almanya olmak üzere yurt dışına da satıyor.

İstanbul’da bir besin firmasında pazarlama müdürü olarak çalışırken New York’ta iş seyahatinde tattığı kuşkonmazla ömrü değişen, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İşletme Kısmından mezun ve Koç Üniversitesinde yüksek lisansını tamamlayan Aksoy, mesleğini bırakıp memleketi Muğla’ya yerleşti.

İlk etapta 2,5 dönümlük yerde üretime başlayan ve sonuçlardan mutlu kalan Aksoy, mahalleli bayanların da dayanağıyla üretim kapasitesini evvel 20, akabinde da 40 dönüme çıkardı.

Yılda yaklaşık 20 tonluk üretime ulaşan Aslı Aksoy, ortağı Buğra Türker ile Antalya’nın Aksu ilçesinde Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Boztepe Tarım İşletmesinden 210 dönümlük yer daha kiraladı. 2,5 dönüm yerde başladığı üretimi Muğla ve Antalya’da 250 dönüme çıkaran Aksoy, Almanya ile başladığı ihracatta ülke sayısını artırmak istiyor.


Hasat sabahın birinci ışıklarıyla başlıyor

Muğla’nın kırsal Yeşilçam Mahallesi’nde köylü bayanlar Aksoy’un kiraladığı tarlalarda üretime devam ediyor.

Sabahın birinci ışıklarıyla tarlalara gelerek hasat yapan bayan çiftçiler, topladıkları eserleri ihracat için Antalya’ya gönderiyor.

Tarlada çalışan bayanlardan Sevcan Yaylalı, üretime katkı sağlamaktan dolayı keyifli olduklarını söylemiş oldu.

Yeşilçam’ın bayanları ile 5 yıldır kuşkonmaz hasadı yaptıklarını ve aile bütçelerine katkı sağladıklarını söz eden Yaylalı, “Sabah günün birinci ışıklarıyla tarlaya geliyor ve kuşkonmaz topluyoruz. Topladığımız eserler, kasalarla taşındıktan daha sonra yıkanıp paketleniyor. Akşama kadar burada çalışıyoruz ve aile bütçemize katkı sağlıyoruz.” dedi.


Daha evvel hayvancılık yaptığını anlatan Yaylalı, tarlada çalışmayı sevdiğini kaydetti.

Songül Bağcıoğlu ise 2 yıldır kuşkonmaz tarlasında çapa yapıp hasat çalışmalarına katıldığını lisana getirdi.

bununla birlikte arıcılık ve hayvancılık da yaptığını, kuşkonmaz üretiminin başlamasıyla tarlada çalışmaya başladığını anlatan Bağcıoğlu, elde ettikleri gelirle meskenlerinin muhtaçlıklarını karşılamanın memnunluk verici olduğunu, hasadın yaklaşık 3 ay sürdüğünü tabir etti.


“İhracat açısından kıymetli bir sebze”

Girişimci Aslı Aksoy, AA muhabirine, baharın müjdecisi olarak tanımladığı kuşkonmaz hasadına başlamaktan memnuniyet duyduklarını söylemiş oldu.

Türkiye’de yaklaşık 1100 dekar kuşkonmaz dikili alan bulunduğunu belirten Aksoy, “Bunların birçok da son 2 yıl içerisinde dikildi. Kuşkonmaz hem ülkemiz tıpkı vakitte sahip olduğu ihracat potansiyeli açısından epeyce katma kıymetli, sıhhat üzerine tesirleri de olan epey pahalı bir zerzevat. Süratli bir büyüme beklentisi içerisindeyiz.” diye konuştu.

Dekardan bir tondan fazla eser alındığını ve birebir tarlada 10 yıl boyunca hasadın devam ettiğini aktaran Aksoy, üretimle bir arada tüketimin de arttığını vurguladı.

İç tüketimin yanında ihracata da başladıklarına işaret eden Aksoy, “Biz kendi üretimimizi bu dönem prestijiyle yarı yarıya ihracata yönlendirmeye başladık. Zira kapasitemiz ve üretim ölçümüz artıyor. Şu an erkenci üretimle birlikte Almanya yüklü satışlarımız başladı. Singapur’a da eser gönderdik. Avrupa’nın perakende zincirlerine, direkt marketlere satışlarımız var. İnşallah verimli, hoş bir dönem geçireceğiz.” sözünü kullandı.

Kuşkonmazın sıhhat açısından değerli bir besin olduğuna değinen Aksoy, gastronomi alanında da mutfağa kıymet katan bir zerzevat olduğunu vurguladı.

Aksoy, kuşkonmazın gen kaynağının Anadolu coğrafyası olduğunu söz ederek şunları kaydetti:

“Anadolu’da nereye gitseniz kuşkonmazın yabani cinsleri ile karşılaşırsınız. Lakin üretim fazlaca yeni. Atatürk vaktinde Yalova Devlet Çiftliği’nde 15 dekar alanda birinci üretime başlanmış lakin sonrasındasında vazgeçilmiş. Ben 7 yıldır bu işin içerisindeyim. Üretim son 2 yıldır muhakkak bir büyüme içerisinde. Yurt haricinde potansiyeli olan, ihracat açısından pahalı bir zerzevat. Zira kuşkonmazın en büyük tüketim yeri Avrupa. Erkenci üretim ve uzun sezonumuzla fazlaca büyük fırsatlara sahibiz. ötürüsıyla üretim arttıkça iç tüketimde daha hayli bilinir hale gelecek, bununla birlikte ihracatın da önü açılmış olacak.”

KAYNAK: AA

Okumaya devam et...
 
Üst