Asker kaçağı kime denir ?

Emre

New member
[Asker Kaçağı Kime Denir? Bir Çıkmazın İçinden Bir Adım Öteye: Bir Hikâye]

Bir arkadaşımın tavsiyesiyle bu yazıyı yazmaya karar verdim. Geçen hafta bir kafede otururken, genç bir adamla tanıştım. O kadar sohbet ettiğimizde, hayatını ve askerlikle ilgili yaşadığı çıkmazları bana anlatırken, arka planda bir şeyler kırıldığını hissediyordum. O, aslında asker kaçağıydı. Ama bu durumu sadece bir etiket olarak değil, yaşadığı bir içsel çatışma olarak görmekteydi. O an, kendimi hikayesini bir forumda paylaşırken hayal ettim ve belki de biraz düşünmenizi sağlarken, aynı zamanda birçok insanın gözünden kaçan bazı gerçeklere de ışık tutabilirim diye düşündüm.

[Asker Kaçağının Tanımı: İçsel Çatışmanın Dışa Vurumu]

Hayatını sessiz bir çıkmazda geçiren Emre, 23 yaşında, henüz askere gitmemişti. Ancak durumunu kabullenmekte zorlanan, hatta hiç kabullenemeyen biri değildi. Onun için askerlik, sadece bir mecburiyet değil, aynı zamanda kendini keşfetme yolculuğuydu. Askerlik yapmak, yaşadığı kasvetli şehrin rutininin dışına çıkması anlamına geliyordu. Ancak ne yazık ki, bu adım, ona sadece bir görev gibi geliyordu. Bu da onu, "asker kaçağı" konumuna düşürüyordu.

Emre’nin hikayesi, pek çoğumuzun içsel çatışmalarının ve toplumun bizlere dayattığı baskının bir yansımasıydı. Kendini anlamak ve bir karar vermek arasında sıkışmıştı. Aile baskısı, toplumsal normlar ve gençlik hevesi, onu bu kritik adımı atmaya zorlamıştı. Ancak bir yandan da Emre, belki de askerlikte bulabileceği anlamı sorguluyordu.

[Kadınlar ve Erkekler Arasındaki Stratejik Fark: Yalnızca Bir Etiket Mi?]

Emre'nin hikayesini duyduğumda, kadınlar ve erkekler arasındaki o eski 'fark'ı düşündüm. Her ne kadar toplumsal normlar bu farkları kesin çizgilerle belirlese de, her birey bambaşka bir dünyadır. Emre'nin kararsızlığı, sadece erkeklere ait bir özellik miydi? Aslında hayır. Kadınlar da benzer bir şekilde toplumsal baskılar altında zaman zaman çıkmazlara düşerler. Ancak Emre'nin çözüm arayışı, özellikle stratejik bir yaklaşımdı.

Kadınlar, genellikle olaylara daha empatik ve ilişkisel bir şekilde yaklaşırlar. Emre'nin annesi gibi, genç adamın annesi de oğlunun askere gitmemesi gerektiğine inanıyordu. "Senin gitmen, başkalarının istemesi için değil, senin istediklerin doğrultusunda olmalı," diyordu. Ancak annenin empatik bakışı, bir yandan oğlunun toplumdan dışlanmasını engellemeye yönelikti. Toplumun normlarına karşı duyduğu derin endişe, Emre’nin hislerine adeta bir panzehir gibi geliyordu. Erkeklerse, sorunun dışa vurumuyla ilgili daha stratejik bir çözüm yolu arayarak, askere gitmeyi ertelemek, sistemle çelişen kararlar almak gibi çözümlerle bu durumu savuşturmaya çalışabiliyorlardı.

[Tarihsel ve Toplumsal Bağlam: Askerlik ve Kaçaklık Kavramı]

Toplumda asker kaçağı olma durumu, tarihsel olarak hep bir tabu olmuştur. Özellikle 20. yüzyılda, Türk toplumunda erkekler için askerlik bir kimlik kazanımıydı. Kadınların ise askerlikle ilgili sorumlulukları yoktu, fakat sürekli "kahraman asker" metaforu üzerinden yetiştirilen erkekler, askerliği bir erkeklik onuru gibi görüyordu. Ancak zamanla, bu duruma karşı gelişen düşünceler, kişinin bireysel değerleriyle toplumsal değerlerin çatışmasıyla daha karmaşık hale geldi.

Emre'nin durumu da bu toplumsal çelişkilerin bir yansımasıydı. Bir tarafta "erkekliğini" kanıtlama baskısı, diğer tarafta da toplumun ona biçtiği kimlik vardı. Ne de olsa, asker olmak, toplumsal düzende saygı görmek, yerini bulmak gibi anlamlara gelirken; askere gitmemek, dışlanma, tuhaf bakışlar ve yargılanma anlamına geliyordu. Ancak Emre'nin bu konudaki düşünceleri çok farklıydı. O, askerlik kavramını sadece bir kimlik edinme aracı olarak değil, anlam arayışının bir parçası olarak görüyordu.

[Bir Çıkmazdan Çıkmak: Asker Kaçağının Çözüm Arayışı]

Bir gün, Emre, yıllardır kapalı kalan iç dünyasında yaptığı en büyük içsel konuşmayı gerçekleştirdi. Askerlik, onun için sadece bir zorunluluk değil, kendini keşfetme yolculuğuydu. Ancak bu yolculuk ona dair derin sorularla doluydu. Gerçekten asker olmak, kendisini kanıtlama yolu muydu? Yoksa başka bir şekilde toplumun onayını almak, bu süreçteki gerçek amacına hizmet eder miydi? Bu düşünceler arasında kaybolan Emre, hayatını yeniden şekillendirmek için yeni bir yol buldu.

Sonunda, çözümünü buldu. O, askere gitmek için değil, kendi içsel huzurunu sağlamak için adım atacak ve kaybolan kimliğini bulacaktı. Asker kaçağı olmaktan çok, "bireysel bir çözüm" arayışında bulmuştu kendini.

[Siz Ne Düşünüyorsunuz?]

Emre’nin hikayesini okuduktan sonra, siz de düşünüyor musunuz? Toplumun erkeklerden beklediği askerlik gibi bir zorunluluk, insanın kendi kimliğini bulması için gerçekten engel olabilir mi? Toplumun dayattığı normlara göre yaşamak mı, yoksa kişisel huzur ve anlam arayışı mı daha önemli?

Sizce, asker kaçağı olma durumu bir çözüm mü, yoksa sadece bir kaçış mı? Fikirlerinizi paylaşın.