Astın Hastalığının Dünyada ve Türkiye'deki Yayılım Oranı

Felaket

New member
Astın Hastalığının Dünyada ve Türkiye'deki Yayılım Oranı
Astım en tsık rastlanan kronik hastalıklardan biridir. Dünyada olduğu gibi ülkemiz için de önemli bir sağlık problemidir. Yayılma oranı giderek artmaktadır. Dağılım oranları ekonomik olarak gelişmiş ve ılıman iklimli ülkelerde gelişmekte olan ve kırsal alanlarda yaşayanlara göre yüksektir. Astımın yayılma oranı coğrafi bölgelere ve toplumlara göre farklılık göstermekte olup yayılma oranı % 1 ile %30 arasında değişmektedir. Ülkeler arasında farklılıklar olduğu kadar, aynı ülke içinde bölgeler arasında da farklılıklar söz konusudur. Astım dağılım oranı çalışmaları genellikle anket çalışmalarıyla yapılmaktadır. ISAAC (International Study of Asthma and Allergies in Childhood) bu amaçla yapılan en kapsamlı çalışmadır. Elli altı ülkeye ait 155 merkezde 6-7 ve 13-14 yaş gruplarında 463801 çocuk için aynı anket formu düzenlenerek yapılmıştır. ISAAC (International Study of Asthma and Allergies in Childhood) çalışmasına göre, İngiltere, Yeni Zelanda, Avustralya ve İrlanda astım prevalansının en yüksek olduğu yerlerdir.

Astım puberte öncesinde erkeklerde kızlara oranla 2 kat daha fazla görülmektedir. Ancak puberte sonrasında ve erken yetişkinlikte kadınlar erkeklerden daha sık etkilenmektedir.

Dağılım oranları, ılıman iklimli, ekonomik açıdan gelişmiş ülkelerde en yüksek, kırsal kesimde ve ekonomik açıdan gelişmekte olan ülkelerde düşük olma eğilimindedir ve yaşam tarzındaki refahın artmasıyla bu oran yükselir. Modern toplumlarda artan hava kirliliği, allerjen miktarında artma, çocukluktaki enfeksiyonlar, kapalı ortamlarda yaşanması, küçük aile, sigara, diyet ve genetik faktörler bu farklılıktan sorumlu tutulmaktadır.

Astım yayılmasındaki artışın kesin nedeni bilinmemekle beraber prematur bebeklerin yaşam oranlarının artması, annelerde sigara içme sıklığının artmasının yanısıra, tanı ve tedavi yöntemlerindeki ilerlemelerle astım tanısının daha erken yaşlarda konulabilmesi, çocuklardaki astım sıklığının artışını açıklayabilir.
 
Üst