Bakan Kurum: Cumhuriyet tarihimizin en büyük sarsıntı dönüşümünü başlattık

semaver

Global Mod
Global Mod
Malatya’nın Doğanyol ilçesine bağlı Gökçe Mahallesi ile Doğanyol ilçesinde tamamlanan ve imali devam eden konut ve iş yerlerini inceleyen Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, katıldığı iftar programında, “Herkes Doğanyol’da, Pütürge’de bu biçimde bir dönüşüm yapamaz.” dedi.

“Burada birfazlaca sinema çekilecek. Burası Safranbolu üzere bir turizm kasabası olacak.” tabirlerini kullanan Bakan Kurum, Elazığ ve Malatya için toplam 40 milyar lira harcandığını belirterek, muhalefete “Kaşık verirsiniz, kapı kırık. Ekmek verirsiniz, altı yanık!” tenkidinde bulundu. Kurum, “6 artı 1, 7 değil; 77 parti de bir ortaya gelseniz, Cumhurbaşkanımızı yıkamayacaksınız.” diye konuştu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Malatya’nın Doğanyol ilçesine bağlı Gökçe Mahallesi’ne gelerek, konut ve iş yeri teslimleri başlayan büyük dönüşüm projesini yerinde inceledi.


Bakan Murat Kurum, Gökçe Mahallesi’nde 104 adedi konut, 69 adedi iş yeri ve 1 adedi cami olmak üzere toplam 174 adet bağımsız ünitenin bulunduğu ve konut ile iş yeri teslimlerinin başladığı bilgisini verdi.

Gökçe Mahallesi’ndeki incelemelerinin akabinde Doğanyol ilçesinde imal çalışmaları devam eden proje alanına geçen Bakan Kurum, 317 adedi konut, 37 adedi ticari ve 1 adedi cami olmak üzere 355 bağımsız ünitenin üretim çalışmalarının devam ettiğini ve yakın vakitte teslimlerinin başlayacağını söylemiş oldu.


Bakan Kurum, alandaki incelemelerin akabinde Doğanyol’da yapılan iftar programına katıldı.


“Herkes Doğanyol’da, Pütürge’de bu biçimde bir dönüşüm yapamaz”

“Biz burada hayli büyük acılar çektik.” diyerek kelamlarına başlayan Bakan Murat Kurum, “Deprem olur olmaz üç saat daha sonra ilgili bakan arkadaşlarımızla birlikte, İçişleri Bakanımız, Sıhhat Bakanımız, biz, AFAD’ımız, TOKİ’miz, Kızılay’ımız, Vilayetler Bankamız ile bir arada Doğanyol’umuzdaydık, Pütürge’mizdeydik, Gökçe’mizdeydik. Ve burada kardeşlerimizin acılarına daima birlikte ortak olduk. İnşallah bugün de daima bir arada mutluluklarına şahit oluyoruz. Allah bu biçimde bir acıyı tekrar yaşatmasın. Alışılmış buradaki dönüşüm örnek bir dönüşüm. Türkiye’nin her yerinde dönüşüm yapabilirsiniz, kentsel dönüşüm yapabilirsiniz, sarsıntı dönüşümü yapabilirsiniz lakin herkes Doğanyol’da, Pütürge’de bu biçimde bir dönüşüm yapamaz. O yüzden ben evvela bu dönüşüm sürecinde bize dayanak olduğu için tüm Doğanyol’u kardeşlerime teşekkürlerimi sunuyorum. Allah hepsinden razı olsun.” diye konuştu.


“Burada birfazlaca sinema çekilecek”

Bakan Kurum, zelzele gününü ve gelinen noktayı ise şu biçimde anlattı:


“O gün bu sokaklarda, Doğanyol’un, Gökçe’nin sokaklarında gezerken tahminen kimi kardeşlerimiz bize inanmadılar. Dediler ki ‘Burayı nasıl dönüştüreceksizin, bu dükkânları, bu kerpiç konutları nasıl yapacaksınız?’ diye işlerinden geçirdiler ancak hamdolsun biz Malatya’mızla Doğanyol’umuzla Pötürge’mizle, Battalgazi’mizle, Yeşilyurt’umuzla, Kale’mizle bir ve birlikte olduk ve onlarla bir arada tek dileğimiz vardı: Bir an evvel Doğanyol’un çocukları zelzelesi unutsun istedik. Hoş anılar biriktirsinler, keyifli hayaller kursunlar istedik. Yıkılan yuvaların yerine bugün tüm Türkiye’ye, tüm dünyaya örnek olacak bir zelzele dönüşümü gerçekleştirdik. Daha güzelini daha hoşunu yaptık emin olun. Burada biroldukça sinema çekilecek emin olun. Burası Safranbolu üzere, Amasya üzere Türkiye’mizdeki öbür vilayetler üzere bir turizm kasabası olacak.”


“40 milyar lira harcadık”

Elazığ ve Malatya’da toplam 40 milyar lira harcadıklarını belirten Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “hiç bir kardeşimizi evsiz yuvasız bırakmadık ve yemin ettiğimiz üzere süratli bir biçimde Elazığ’da, Malatya’da Cumhuriyet tarihimizin en büyük zelzele dönüşümünü başlattık. İki kentimizde toplamda 36 bin konut, 25 okul, 18 cami, 1150 ahırların imalini büyük oranda tamamladık. Bugünkü bu işlerin üretim bedeli 40 milyar lirayı bulur. 40 milyar lirayı harcadık. Kâfi ki vatandaşımız keyifli olsun, kâfi ki vatandaşımız huzurlu olsun dedik ve yemin ettiğimiz üzere bir yıl içerisinde konutları teslim etmeye başladık.” diye konuştu.


“Kaşık verirsiniz, kapı kırık. Ekmek verirsiniz, altı yanık!”

Hükümeti boş sözlerle eleştirenlere Malatya’ya mahsus bir kelamla yanıt vermek istediğini kaydeden Murat Kurum, şunları söylemiş oldu:


“Şimdi birileri Türkiye’ye umut olacağız, şöyleki yapacağız, bu biçimde yapacağız üzere hiç bir kedere deva olmaz ve sadra şifa olmaz kelamlar diyorlar. Bunlara Malatyalıların manidar bir kelamıyla yanıt vermek istiyorum: Yahu siz kaşık verirsiniz, kapı kırık. Ekmek verirsiniz, altı yanık… Bu aziz millet bunları gördü. senelerca denedi, yoruldu, bitkin düştü, harap oldu lakin hiç bir şey nazaranmedi. Yol istedi, yol yok. Mesken istedi, konut yok. Bir hayal istedi, kurdurmadılar. Zira bunlar da bu milletin hayallerine yanıt verecek ne yetenek var, ne aşk var, ne istek var, ne sevda var.”


“6 artı 1, 7 değil; 77 parti de bir ortaya gelseniz, Cumhurbaşkanımızı yıkamayacaksınız”

Bakan Kurum, muhalefete yönelik tenkitlerini şu sözlerle sürdürdü:


“Sürekli boş laf, daima manipülasyon, daima haksız eleştiriler… Bu dağ ne rüzgârlar gördü kardeşlerim. Onların açmaz dediğin çiçekler bir bir açtı. Onların olmaz dedikleri sabahlar bir bir oldu. Allah isterse her şey olur. Allah’ın gücünün karşısında hiç bir güç, hiç bir kudret duramaz. Biz bu milletin çocukları olarak Allah’ın müsaadesiyle, milletimizin dayanağıyla, dava arkadaşlarımızın azmiyle inşallah milletin daha birçok hayallerini, ülkemizin kaç gayelerini harfiyen yerine getireceğiz. 6 artı 1, 7 değil; siz 77 parti de bir ortaya gelseniz, Cumhurbaşkanımızı yıkamayacaksınız, Türkiye’ye diz çöktüremeyeceksiniz.”

Vatandaşın ahır talebine anında cevap

Doğanyol’da vatandaşlarımızın yeni talepleri olduğunu söyleyen Bakan Kurum, “Başkanımız bize ilettiler. 30 tane ahır eksiği var. Çabucak yeni yapacağımız proje kapsamında TOKİ Başkanlığımız, AFAD’ımız gerekli süreci tamamladılar. 30 tane ahımızı vatandaşlarımıza yapacağız. bir daha vatandaşlarımızın şu an bulunduğumuz meydanda -ki bu süreksiz dükkânları buradan kaldıracağız- kaldırdıktan daha sonra burada bir cami talepleri var. İnşallah camimizi de, ahırlarımızı da, konutlarımızı da Doğanyol’umuza kazandırıyoruz. Şimdiden güzel uğurlu olsun.” sözlerini kullandı.

Okumaya devam et...
 
Üst