Bir kazada bayanların ölme ihtimali, niye erkeklerden daha yüksek?

taklaci09

Global Mod
Global Mod
Bir kazada bayanların ölme ihtimali, niye erkeklerden daha yüksek?
Kadınların otomobil kazalarında ölme ihtimallerinin erkeklere bakılırsa daha yüksek olduğunu biliyor musunuz? Bunun en büyük niçinlerinden biri, tasarımcıların erkek ve bayan fizyolojileri içindeki farkları hesaba katmıyor olmaları. İsveç’te gerçekleştirilen bir çalışmada, otomobil koltuklarının yavaşça beşerler için tasarlanmadığından dolayı bayanların darbe tesirine daha fazla maruz kaldıklarını gösteriyor.

Chalmers Teknoloji Üniversitesi’nden Anna Carlsson, “Kadınlar ekseriyetle erkeklerden daha hafifçetir, bu niçinle öne yanlışsız daha süratli fırlarlar ve daha fazla ivmelenmeye maruz kalırlar” diyor ve devam ediyor: “Bir bayan ayrıyeten emniyet kemerinin sert darbesine karşı da daha savunmasızdır. Bu tehlikeyi engellemek için koltuklar daha az sert, daha esnek olmalı. Bir otomobile arttan çarpıldığında, koltuk arkalığı bir trambolin üzere davranır ve bizi öne gerçek fırlatır. Daha uygun yastıklanmış, biraz daha yumuşak yapılmış koltuk arkalıklarının kullanılması gerekiyor.

Görünmez Kadınlar kitabının muharriri Caroline Criado Perez de 2019’da “kadınlar pedallara erkeklerden daha yakın oturma eğilimindedir; çoklukla daha kısa uzunluklu olmalarına karşın aracı kullanmak için pedallara ulaşmaları gerekmektedir. Bu, üreticinin tavsiye ettiği durumdan çok “pozisyon dışı” sürüş olarak kabul edilir. Araç kullanmak için gerekli olsa da bu konumda oturmak sürücüyü daha fazla faydalanma riskiyle karşı karşıya bırakmaktadır” diye yazmıştı.

Sorunun bir kısmı da arabaların test edilme formu. Çarpışma testi mankenlerindilk evvel, çarpışma testlerinde insan kadavraları kullanılıyordu. Evvelki faydalanmaları testlerde meydana gelenlerden ayırma problemlerinin yanı sıra, tedarik edilen kadavraların birçoklarının yaşlı erkeklerden oluşması niçiniyle demografik bir sorun da vardı.

Çarpışma testi modelleri ortaya çıktığında, bunu düzeltmek ve birkaç farklı beden formu eklemek yanlışsız olabilirdi fakat bu yapılmadı. Neredeyse yalnızca erkeklere dayalı çarpışma testlerine devam edildi ve bundan herkes için bir sonuç çıkartılmaya çalışıldı. Doğal ki çocuk çarpışma testi modelleri de var, lakin bayan vücutlarını temsil eden modeller, 149 santimetre (4 fit 8 inç) uzunluğunda, kabaca 12 yaşında bir kız çocuğu boyutunda küçültülmüş erkek modeller.

her neyse ki bu eşitsizliği gidermek için uğraş sarf edenler de var. Yakın vakitte araştırmacılar tarafınca bir bayan çarpışma testi modeli tasarlandı. Grup, bu modelin, otomobil kazalarına karışan bayanlarda orantısız bir biçimde meydana gelen kırık pelvis üzere farklı faydalanmalar hakkında bilgi edinmek için kullanılabileceğini umuyor. Lakin şu an için bu ayrım devam ettiğinden, bayanların daha yüksek vefat riski taşıdığı gerçeği de devam ediyor.
Alıntıdır
 
Üst