Doğal gazda İran krizi! Türkiye tahkime gidiyor

semaver

Global Mod
Global Mod
İran’ın Türkiye’ye Ağrı giriş noktasından sağlanan doğalgazı iletim çizgisinde meydana geldiği tez edilen bir arıza niçiniyle 20 Ocak tarihinden itibaren 10 gün müddetle durdurduğunu açıklamasının yankıları sürüyor. İran’ın bu açıklamasıyla eş vakitli olarak bölgedeki arıza tespitini yerinde görmek ve mevzuyu incelemek üzere bölgeye bir BOTAŞ heyeti gönderildiği öğrenildi.

Hususun içyüzünü araştırmak için ülkeye giden heyetin bir kısmının hala İran’da temaslarını sürdürdüğü bir kısmının ise Türkiye’ye döndüğü öğrenildi. Heyetin yaptığı birinci belirlemelerde teknik bir arızadan öte, İran’ın artan iç talebi karşılamak üzere gazı kullandığı tespit edildi.

TEKNİK ARIZAYA RASTLANMADI

Yapılan birinci belirlemelerde teknik bir arızaya rastlanmazken, ülkede çetin geçen kış koşulları sebebiyle Türkiye’ye gaz akışının durdurulduğuna yönelik tespitlerde bulunuldu. Güç ve Olağan Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “İran’ın, kontratımızda yazılı olan basınçla ilgili koşulları tutturamadığını görüyoruz” dedi. Bahsin İran tarafınca tahlile kavuşturulmaması halinde ileride milletlerarası tahkime taşınacağı da öğrenildi.

TAHKİM YOLU GÖRÜNECEK

Edinilen bilgiye bakılırsa İran’ın kontratlar gereği Türkiye’ye günlük 28 milyon metreküp doğalgaz göndermesi gerekirken, şu an düşük barda sırf günlük 1-2 milyon metreküp doğal gaz gönderiyor. İran’ın yükümlülüklere uyduğunu ileride sav etmek için düşük ölçüde olsa gaz vermeyi sürdürdüğü üzerinde duruluyor. Sabah’ın haberine bakılırsa, Bu durumun İran tarafınca suiistimale dönüşmesi durumunda Türkiye’nin mevzuyu milletlerarası tahkime taşıması bekleniyor.

Öte yandan Türkiye tarafındaki kompresörlerin arızalı olduğu yahut Türkiye’nin İran’a doğalgazın parasını ödemediğine yönelik toplumsal medya üzerinde başlatılan palavra haber operasyonlarının da belli çevrelerce şuurlu olarak gündemde tutulmaya çalışıldığı tabir edildi.

ÖBÜR GİRİŞ NOKTALARI TAM KAPASİTE ÇALIŞIYOR

Dönmez, “Avrupa ile birebir kaynaklardan besleniyoruz. Orada da emsal problemler oldu ve arz kısıntısından dolayı fiyatlarda önemli artışlar yaşandı. Vatandaşı karanlıkta, soğukta bırakmamak için kontratların tamamını yeniledik, eksik olanları da spottan tedarik ederek kapatmıştık.

İran hariç öteki giriş noktaları tam kapasite çalışır durumda” dedi. Dönmez ayrıyeten OSBÜK’ün, yıllık 300 bin metreküpün altında doğalgaz tüketen OSB ortasındaki firmaları dezavantajlı hale getiren Kademeli Fiyat Uygulaması’na son verilmesi talebine ait, “OSB’lerin talebini haklı buluyorum. Kademe yerine tek tarife olabilir mi, buna çalışıyoruz” dedi.

ENDÜSTRİDE ÜRETİM KAYIPLARI OLACAK

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise “İran üzere büyük bir tedarikçinin bir anda doğalgazı kesmiş olması şüphesiz badireler getiriyor. Bunları daima birlikte atlatmaya çalışacağız. Bu noktada üretim kayıpları olacak bunu biliyoruz. Bunun dışında, yaptığımız planlamada makine teçhizatında ziyan nazarancek olan var ise, ya da hammaddesi bozulacak bölümler var ise bunları duymak istiyoruz. Bakanlık olarak bölümlerin badireleri ile ilgili her vakit teyakkuzdayız, bu süreçte de teyakkuzda olduk” dedi

İran’ın kontratta yazılı olan doğalgaz basıncı ile ilgili koşulları tutturamadığını belirten Bakan Dönmez, “İran bir kaçak olduğunu söylemiş oldu. Bizim yaklaşımımız kış kurallarının atlatılmasından daha sonra tamiratın yapılması istikametindeydi. Onlar bu riski alamayacaklarını söylemiş olduler. İş dünyamızla süreci en az hasarla atlatmak için çalışıyoruz.

10 günlük süreçte yüzde 40’lık kesintiyle atlatabiliriz demiştik. Sanayicilerimiz, yarım kapasite çalışmak yerine birkaç gün tam kapanma ve daha sonrasında tam kapasite çalışma teklifinde bulundu. Buna nazaran planlamamızı yaptık” dedi. İran ile bakanlık seviyesinde görüştüklerini tabir eden Dönmez, “Ayrıca Cumhurbaşkanımızın, İran Cumhurbaşkanı ile yaptığı telefon görüşmesinde hususa hassasiyet gösterilmesini rica eden görüşmesi oldu. Bu süreci en kısa biçimde atlatmaya çalışacağız” dedi.

KAYNAK: SABAH

Okumaya devam et...
 
Üst