Enflasyonda üstü örtülen hesap

semaver

Global Mod
Global Mod
Ekonomist ve akademisyenlerin oluşturduğu ENAG, ocak ayı enflasyonunu yüzde 114,87 olarak hesaplarken, Türkiye İstatistik Kurumu ise yüzde 48,69 olarak hesapladı. TÜİK’in deklare ettiğı sayı halk tarafınca inandırıcı bulunmazken, ekonomistler hissedilen enflasyon ile açıklanan enflasyonun niye farklı olduğunu yorumladı.

Kubilay, TÜFE-ÜFE farkına dikkat çekti.

KUBİLAY: 2003’TEKİ 10 TL’NİN BEDELİ 12 TL’YE DÜŞTÜ

Ekonomist Dr. Murat Kubilay, AK Parti iktidarı devrinde 19 yıllık enflasyonun yüzde 727’yi bulduğunu belirterek, 1 Ocak 2003’teki 100 TL’nin bugünkü gerçek pahasının 12 TL’ye düştüğüne dikkat çekti. Hissedilen enflasyon ile açıklanan resmi enflasyon içindeki farkın, 2018 yılından itibaren tüketici enflasyonu (TÜFE) ve üretici enflasyonu (ÜFE) içindeki ayrışmadan kaynaklandığını belirten Kubilay, toplumsal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Öyle ki TÜİK’e nazaran, üreticilerin maliyetleri artsa da bunu tüketicilere ısrarla az yansıtıyorlar. her insanın açıklananın üstünde enflasyon hissetmesinin sebebi burada üstü örtülen kısım. ÜFE’de var, TÜFE’de yok ancak herkes hissediyor” dedi.

DEMİR: İKİ İHTİMAL VAR, İKİSİ DE HAKİKAT

Doç. Dr. Oğuz Demir de ÜFE’deki artışa dikkat çekerek, “Bakın asıl bu bir dramdır… Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık yüzde 93,53, aylık yüzde 10,45 arttı… Asıl dram burada…” değerlendirmesinde bulundu.

Kubilay’ın paylaştığı tabloyu da yorumlayan ekonomist Demir, bu durumda iki ihtimal olduğunu ve ikisinin de gerçek olduğunu belirterek, bunları şöyleki sıraladı:

1. İşletmelerin sermayesi eriyor.
2. Tüketici fiyatları hesaplananın üzerinde.

Hem üreticiye hem tüketiciye kaybettiren iktisat siyaseti hap deseler daha düzgününü yapabilir miydik sanmıyorum.”

MAAŞLAR TEKRAR DÜZENLENMELİ

Enflasyon bilgilerine nazaran fiyat artışlarının da bir daha düzenlenmesi gerektiğini belirten Demir “Geçen yılın enflasyon farkını bir kenara koyarsanız memur ve memur emeklisinin aldığı artırım yüzde 7,5! Ocak ayında memur artırımı eridi. Bir yıllık enflasyon yüzde 50’ye geldi. Taban fiyat artırımı da birinci aydan eridi. Bütün fiyatlar gözden geçirilmelidir” davetinde bulundu.

ÖZATAY: FİYATLAR ŞİMDİDEN ERİDİ

İktisatçı Fatih Özatay, ocak ayı enflasyonunun yüzde 11,1, birinci altı aylık memur maaşı artışının ize yüzde 7,5 olduğuna işaret ederek, “Memurların daha birinci ayda alım güçleri düştü. Minimum fiyat artışının %22’si ise Ocak ayında enflasyona kurban verildi. Latife üzere… Enflasyonla çaba, çabucak, artık…” dedi.

ÖZGÜR: ARTIRIM YAĞAN KALEMLERİN YÜKÜ DÜŞÜRÜLDÜ

İktisat muharriri Bahadır Özgür ise enflasyon hesaplamasında yapılan değişikliğe dikkat çekerek, “Enflasyon hesabında temel artırım yağan kalemler olan besin, alkol ve sigara ile konut masraflarının tartısı düşürüldü. Bilhassa konut harcanması yani elektrik, su, kira, doğalgaz vb. düşüş epeyce büyük, 1,24 puan!” dedi ve şu tabloyu paylaştı:

GÜRSES: HANGİ BAŞ YÜZDE 30’UN ALTINDA ENFLASYON BEKLİYOR

İktisat müellifi Uğur Gürses, iktisat idaresinin yıl sonu enflasyon beklentisini eleştirerek, “Üreticinin son 12 ayda orta malı fiyat artışı yüzde 106, güç maliyet artışı yüzde 142. Hangi baş baz tesiriyle yıl sonunda yüzde 30’un altında enflasyon bekliyor?” sorusunu yöneltti.

EĞİLMEZ: İKİ MEVZU yine KANITLANDI

İktisatçı Mahfi Eğilmez’in enflasyon yorumu ise şu biçimde oldu:

1- Bankalar faiz yükseldiğinde değil düştüğünde kârlarını artırırlar (banka kârları 2021’de katlandı.)

2- Riskleri düşürmeden faizi düşürürseniz evvel kurlar daha sonra da enflasyon artar.

YILDIRIM: 5 BESİN ESERİ ENLASYON HESAPLAMASINDAN ÇIKARILDI

Tarım muharriri Ali Ekber Yıldırım, TÜİK’in 5 besin eserini enflasyon sepetinden çıkardığını belirterek, şu açıklamayı yaptı: “Türkiye İstatistik Kurumu, enflasyon hesaplamasında baz alınan eser sepeti ve yüklerini değiştirdi. Mısır özü yağı, kuru barbunya, kayısı, kiraz, yeşil soğan ve kanepe sepetten çıkarıldı. Sepete eklenen yeni eser yok.” (EKONOMİ SERVİSİ)

Okumaya devam et...
 
Üst