Fizikî bir temas olmadan, yalnızca ses dalgalarını kullanarak küçük yapılar kuruyorlar

taklaci09

Global Mod
Global Mod
Fizikî bir temas olmadan, yalnızca ses dalgalarını kullanarak küçük yapılar kuruyorlar
İspanya Navarre Devlet Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, yapı gereçlerinin rastgele bir fizikî temas gerektirmeden sıradançe hareket ettirilmesini sağlamak için ses dalgalarını kullanmayı deniyor.

Hala biroldukça hayal eseri yapıtın ve sihirbazların rutinlerinin bir modülü bulunmasına karşın, havaya yükselme (levitasyon) artık yalnızca bir yanılsama olmayabilir. Araştırmacılar, birkaç yıldır objeleri havada tutmak için insan işitme eşiğinin hayli ötesinde olan ultrasonik ses dalgalarını kullanmayı deniyorlar. Ultrasonik dönüştürücüler tarafınca üretilen ses dalgaları artık beş santimetrelik strafor toplardan küçük parçacıklardan oluşan bir ızgaraya kadar her şeyi kaldırabiliyor. Sistemsiz biçimli objeler bile havada yüzebilir hale getirildi, fakat bugüne kadar süratle gelişen teknolojinin gerçek dünyada kullanması çok sonluydu.

Navarre Devlet Üniversitesi UpnaLab’dan ve Brezilya’daki São Paulo Üniversitesi’nden araştırmacılar, amatör donanım korsanlarından havacılık mühendislerine kadar biroldukca sanayinin artık güvendiği süratli eklemeli üretim tekniklerini tamamlamanın bir yolu olarak akustik levitasyonun kullanılmasını öneriyor. Grup, çubuklar ve başka gereçler üzere uzun objeleri yakalayıp tutabilen akustik alanlar oluşturabilen akustik bir kaldırıcı geliştirdi ve sonrasındasında bu aracı, bu objelerin rastgele bir fizikî temas olmaksızın daha büyük bir yapı üzerine yanlışsız bir biçimde konumlandırılmasını ve monte edilmesini sağlayan bir robot koluna bağladı.


Belki de daha da etkileyici bir biçimde, bu alet sadece katı objeleri manipüle etmekle sonlu değildi. Sıvıları ve hatta çabucak sonrasında bileşenleri birbirine bağlamak için kullanılan yapıştırıcılar yahut reçineler üzere materyalleri de denetim edebilmekteydi. Yeteneklerini gösteren üstteki görüntüde, kaldırıcı, süratli bir ultraviyole ışık patlamasıyla anında sertleştirilebilen sıradan bir kibrit çöpü yapıya yapıştırıcı damlaları uyguluyor.

Şu andaki haliyle, araştırmacıların kullandığı araç gerçek boyutlu bir bina inşa etmek için kullanılamaz. Kaldırma yetenekleri hala tahta kibrit çöpleri üzere küçük, yavaşça objelerle hudutlu. Fakat daha büyük projeler için ölçeklendirilmesindilk evvel de kullanılabileceği birtakım alanlar bulunuyor.

Elektronik yahut öteki aygıtlarda kullanılan inanılmaz derecede küçük yahut detaylı bileşenleri oluşturmak, küçük ve son derece kırılgan kesimleri inançlı bir biçimde işleyebilen makineler geliştirmek de dahil olmak üzere bir epey özel zorluğa sahip. Araştırmacıların geliştirdiği bu akustik manipülatör, şu andaki formu ile bu biçimde bir gaye için kullanılabilir. Ayrıyeten uygulanan yahut yerleştirilen gereç ile rastgele bir fizikî temas sağlanmadığı için, ses dalgaları çapraz kontaminasyon riski oluşturmayarak fizikî temas yoluyla hasar riski oluşturan sıcak gereçlerin ve hatta biyo-malzemelerin taşınmasında bilhassa faydalı olabilir.
Alıntıdır
 
Üst