Global piyasalar karışık seyrediyor

semaver

Global Mod
Global Mod
ABD’de açıklanan makroekonomik bilgiler, Fed’in gelecek devir para siyasetine ait beklentileri kıymetli ölçüde değiştirdi.

Analistler, bugün Fed Lideri Powell ile başlayacak olan ve hafta boyunca devam etmesi beklenen Fed yetkililerinin açıklamalarının kıymetine dikkati çekerek, açıklanan dataların Fed’in para siyasetini nasıl etkileyeceğine ait soru işaretlerinin gitgide arttığını bildirdi.

Dün açıklamalarda bulunan Atlanta Fed Lideri Raphael Bostic, Bloomberg’e verdiği röportajda, kuvvetli gelen istihdam raporunun Fed’in faiz oranını beklenenden daha yüksek bir düzeye çıkarma mümkünlüğünü artırdığını belirtti.

Ocak ayı istihdam verisinin olağandışı bir okuma olup olmadığının araştırılması gerektiğini kaydeden Bostic, Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) gerekirse 50 baz puanlık bir artışa dönmeyi düşünebileceğini fakat bunu beklemediğini tabir etti.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed’in martta siyaset faizini 25 baz puan faiz artırmasına kesin gözüyle bakılırken, 50 baz puan faiz artırılacağına ait beklentiler de epey düşük ihtimalle de olsa mümkünlük dahiline girdi. Mayısta ise 25 baz puan faiz artırılacağına ait beklentiler yük kazanmaya devam ediyor.

Söz konusu gelişmelerle dolar endeksi yükseliş eğilimini üst üste üç süreç gününe taşımasının akabinde şu sıralarda evvelki kapanışın yüzde 0,1 altında 103,5 düzeyinde bulunuyor.

Dün New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 0,61, Nasdaq endeksi yüzde 1 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,10 paha kaybetti. ABD’de endeks vadeli kontratlar yeni güne ise hudutlu yükselişle başladı.

Avrupa hisse piyasalarında da risk iştahının düşük olduğu görülürken, Fed’in şahin tavrını beklenenden daha uzun müddet devam ettirmesinin Avrupa’yı nasıl etkileyeceğine yönelik soru işaretleri varlığını koruyor.

Analistler, bölgede açıklanan makroekonomik bilgilerde enflasyon baskılarının tekrar güçlenebileceğine ait işaretlerin çoğaldığını belirterek, perşembe günü Avrupa Merkez Bankası (ECB) Lideri Christine Lagarde’ın yapacağı açıklamaların yatırımcıların odağına yerleştiğini bildirdi.

Bu gelişmelerle, dün İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,82, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 1,34 ve Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,84 bedel kaybederken, İtalya’da MIB 30 endeksi yüzde 0,27 yükseldi. Avrupa’da endeks vadeli kontratlar yeni güne yükselişle başladı.

Asya borsalarında bugün karışık bir seyir izlenirken, Çin iktisadının hızlandığına ait işaretler satışları sınırlıyor.

Öte yandan, Çin ile ABD içindeki “balon krizi” manşetlerdeki yerini korurken, Çin, balonun bilimsel maksatlı bir çalışma olduğu konusunda ısrar ediyor.

Bölgede bugün Avustralya Merkez Bankası (RBA) siyaset faizini beklentiler doğrultusunda 25 baz puan artırarak yüzde 3,35’e çıkarırken, faiz artışlarının gelecek devirde de devam edeceği sinyalini verdi.

Japonya’da açıklanan makroekonomik bilgilere bakılırsa öncü endeks aralıkta 97,2’ye gerilese de, beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

Kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi yatay seyrederken, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,1 geriledi. Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,4 ve Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,5 yükseldi

Yurt ortasında, dün Kahramanmaraş merkezli zelzeleler niçiniyle çok düşük süreç hacminin gerçekleştiği Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,35 paha kaybıyla 4.930,18 puandan tamamladı.

Borsa İstanbul’da dün piyasalar açılmadan evvel açığa satış ve depo koşulu getirilirken, Sermaye Piyasası Şurası (SPK) akşam saatlerinde yeni kararlarla birlikte depo koşulunun kaldırıldığını duyurdu.

Dün, yüzde 0,1 artışla 18,8324’ten kapanan dolar/TL ise, bugün bankalararası piyasanın açılışında 18,8310’dan süreç görüyor.

Analistler, bugün yurt ortasında hazine nakit istikrarı, yurt haricinde ise Fed Lideri Powell’ın konuşmasının yanı sıra Almanya’da sanayi üretimi ve ABD’de dış ticaret istikrarı datalarının takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 5.100 ve 5.150 düzeylerinin direnç, 4.750 puanın takviye pozisyonunda olduğunu kaydetti.

KAYNAK: AA

Okumaya devam et...
 
Üst