Gözler Merkez Bankası’nın faiz sonucunda: Herkes yüzde 9 bekliyor

semaver

Global Mod
Global Mod
Merkez Bankası (TCMB) Para Siyaseti Konseyi (PPK), bugün saat 14:00’te siyaset faizine dair sonucunı duyuracak. İç piyasada gözler Merkez Bankası’nın faiz sonucuna çevrildi. Piyasa aktörleri, bankanın faiz indirimine gitmesini bekliyor.

AA ANKETİ: YÜZDE 9 OLACAK

Anadolu Ajansı (AA) Finans’ın beklenti anketine katılan ekonomistlerin tamamı, Merkez Bankası’nın siyaset faizini düşürmeye devam etmesini iddia ediyor. 18 ekonomistin katıldığı anket neticelerina bakılırsa, ekonomistlerin birçok siyaset faizinin 150 baz azaltılarak yüzde 9’a indirilmesini bekliyor.



Ekonomistlerden biri 100 baz puanlık ve biri de 125 baz puanlık indirim öngörürken, yıl sonu siyaset faiz oranına ait beklentilerin medyanı da yüzde 9 oldu.

Geçen ay gerçekleştirilen PPK toplantısında, siyaset faizi 150 baz puanlık indirimle yüzde 12’den yüzde 10,50’ye çekilmişti.

BLOOMBERG HT ANKETİ: YÜZDE 9’A DÜŞÜRÜLECEK

Bloomberg HT Araştırma’nın kasım ayı faiz sonucu beklenti anketine nazaran, 19 kurumun medyan beklentisi siyaset faizinin yüzde 9 düzeyine indirilmesi tarafında oldu. Şayet gerçekleşirse Türkiye’de siyaset faizi Ağustos 2020’nin akabinde birinci sefer tek haneye düşecek.

Ankete katılan tüm kurumlar bu görüşmede faizde indirim beklerken; 16 kurum 150 baz puan, 1 kurum 100 baz puan, 1 kurum 125 baz puan ve 1 kurum 200 baz puan faiz indirimi öngörüyor.

Yıl sonu varsayımını paylaşan 18 kurumun medyan beklentisi faizlerin yüzde 9 düzeyine çekilmesi tarafında. En düşük yıl sonu iddiası veren kurumlar siyaset faizinin yıl sonuna kadar yüzde 8 düzeyine kadar düşürülmesini, en yüksek yıl sonu siyaset faizi iddiasını paylaşan kurumlar ise yıl sonuna kadar siyaset faizinin yüzde 9,5 düzeyine indirilmesini bekliyor.

Ne olmuştu?

Merkez Bankası, ekim toplantısında siyaset faizini aralıksız üçüncü sefer üst üste indirmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da faizin tek haneye indirileceğine dair sinyaller vermişti.

TCMB, 20 Ekim tarihinde 150 baz puanla faizi yüzde 10,50’a indirdi. O görüşmede kasım ayı toplantısı için “benzer bir adım atıldıktan daha sonra faiz indirim döngüsünün bitmiş oldurilmesi gündeme alındı” açıklamasını yapılmıştı. (HABER MERKEZİ)

Okumaya devam et...
 
Üst