Herkes onu düzmece sanıyordu, 3.000 yıllık olduğu ortaya çıktı

taklaci09

Global Mod
Global Mod
Herkes onu düzmece sanıyordu, 3.000 yıllık olduğu ortaya çıktı
31 Mart 2022’de açılan First Kings of Europe (Avrupa’nın Birinci Kralları) standı için Chicago’daki Field Müzesi’ni ziyaret ederseniz, döküntü üzere gözüken ve pek dikkat cazip olmayan bir kılıca rastlayacaksınız. Bu kılıç, hayli özel bir geçmişe, daha doğrusu öyküye sahip.

Field Müzesi, bunun bir Tunç Çağı kılıcının inandırıcı bir kopyası olduğunu düşünerek sergilemeye başlamıştı. Fakat görünüşe bakılırsa bu bahiste epey yanılmışlardı.

Bu kılıç aslında yaklaşık 3.000 yaşında. Müze, yapıtı neredeyse bir asır evvel satın almıştı. birinci vakit içinderda 1930’larda Macaristan’ın Budapeşte kentindeki Tuna Irmağı’nda keşfedildiği söyleniyor.

Kimya ve arkeolojide uzman olan Field Müzesi bilim insanları kılıcı, bir objenin neyden oluştuğunu belirleyebilen bir X-ışını flüoresan detektörü ile incelediler. Field Müzesi bu hafta yaptığı açıklamada, “Kılıcın kimyasal yapısını Avrupa’daki öteki bilinen Tunç Çağı kılıçlarıyla karşılaştırdıklarında, bronz, bakır ve kalay içerikleri neredeyse aynıydı” dedi.

Kılıcı tarihteki pozisyonuna kadar takip edebilmek beklenmedik bir şeydi. Antropoloji küratörü Bill Parkinson, “Genellikle bu kıssa öbür istikamettedir. Özgün olduğunu düşündüğümüz şeyin düzmece olduğu buluruz” dedi.

Kılıcın doğrulanması, onu Avrupa’nın Birinci Hükümdarları standının Tunç Çağı kısmına dahil etmek için fazlaca geç kalınmasına niye oldu. Bu niçinle müze, onu ana salona yerleştirdi.
Alıntıdır
 
Üst