Hubble ve James Webb, DART vazifesi kapsamında gerçekleşen asteroide çarpış anını farklı ayrı bu biçimde görüntüledi

taklaci09

Global Mod
Global Mod
Hubble ve James Webb, DART vazifesi kapsamında gerçekleşen asteroide çarpış anını farklı ayrı bu biçimde görüntüledi
Uzaydaki teleskopların iki devi Hubble ve James Webb, bu hafta başlarında NASA’nın DART nazaranvinin muvaffakiyetle bir asteroide çarptığı anı başka ayrı yakaladı. Bu ikonik teleskop çifti, birinci kere tıpkı göksel gayesi birebir anda gözlemlemek için kullanıldı ve ortak çalışmaları, bu tarihi bakılırsavde neler yaşandığına ışık tutmaya yardımcı oluyor.

Pazartesi günü, çeşidinin birinci örneği olan gezegen savunma nazaranvi, mürettebatsız bir uzay aracının, 780 metrelik Didymos isimli asteroidin yörüngesinde dönen, yalnızca 160 metre çapında küçük bir gövde olan asteroit uydusu Dimorphos ile çarpıştığını gördü. Hedef, var iseyımsal olarak Dünya’ya hakikat ilerleyen bir asteroidin rotasını değiştirmenin mümkün olup olmadığını görmekti. NASA Yöneticisi Bill Nelson‘ın kelamlarıyla, vazife “gezegen savunması için eşi görülmemiş bir başarıydı.

Çarpışma pek büyük bir patlamaya niye oldu. Yeni Hubble ve JWST imajları, çarpmanın, ejecta ismi verilen değerli bir uçan enkaz parlaması ile sonuçlandığını gösteriyor, fakat ikili, bu olayın bilimsel çalışmasına yardımcı olacak biraz farklı istikametleri yakalamayı başardı.

Gökbilimciler, ikilinin müşahedeleri aracılığıyla Dimorphos’un yüzeyinin tabiatını, çarpışma tarafınca ne kadar materyal fırlatıldığını ve ne kadar süratli fırlatıldığını öğrenmeyi umuyorlar. Ayrıyeten çarpışmanın epeyce sayıda büyük modülün mı uçup gitmesine niye olduğu yoksa sıklıkla ince tozu mu havalandırdığı üzere sorularla çarpışmanın asteroidi nasıl etkilediğini de araştırıyorlar.

JWST, asteroidin çarpışma evvelce ve daha sonrasından farklı karelerini yakaladı. Yakın-Kızılötesi Kamerasını (NIRCam) kullanan teleskop, çarpma bölgesinden enkaz yığınları halinde fırlayan gereç bulutlarını yakaladı.

Önümüzdeki birkaç ay ortasında JWST, asteroidin kimyasal bileşimi hakkında fikir edinmek için NIRSpec’in yanı sıra Orta Kızılötesi Aleti (MIRI) kullanacak.


Güneş Sistemi’nin öbür bir yerinde Hubble da, Pazartesi akşamı, çarpışmanın öncesi ve daha sonrası çekimlerini yapmakla meşguldü. Çarpışma daha sonrası manzaraları, asteroit gövdesinden uzanan ışınlar üzere çarpma bölgesinden dışarı fırlayan malzemeleri gösterdi.

hemen çabucak kimse niye olduğundan tam olarak emin değil, lakin görünen o ki birtakım ışınlar asteroitten uzaklaşırken hafifçeçe kavisleniyordu. Ayrıyeten Hubble’ın müşahedeleri, Didymos’un parlaklığının çarpmadan daha sonra üç kat arttığını gösteriyor.

JWST üzere, Hubble da önümüzdeki üç hafta boyunca en az 10 müşahede daha yaparak Dimorphos’ı takip edecek.

Ancak tüm bunlar araştırmanın yalnızca birinci kısmını oluşturuyor. Ekim 2024’te, ESA’nın Hera bakılırsavi fırlatılarak, asteroid sapmasının birinci kinetik çarpma testinin sonuçlarını incelemek için Dimorfos’un detaylı bir çarpışma daha sonrası incelemesini başlatacak. bakılırsav bununla birlikte insanlığın ikili bir asteroit sistemi ile buluşacağı birinci araştırması olacak.
Alıntıdır
 
Üst