İş Bankası Genel Müdürü Ortan: TL mevduatta %50 oranını tutturmak üzere amacımız yok

semaver

Global Mod
Global Mod
İş Bankası Genel Müdürü Hakan Ortan, bankanın TL mevduatta yüzde 50 oranını yakalama üzere bir gayesi olmadığını lisana getirerek bunun neticelerina da katlanacaklarını vurguladı. Ortan, müşteri tercihlerine saygılı olmak gerektiğini ve İş Bankası’nın yanlış bir adım atmayacağını belirtti.

Bankacılık kesiminde TL mevduat oranına nazaran getirilen menkul değer tutma mecburiliği konusunda ikazlarda bulunan ve kesim için zahmetli süreçler getirebileceğini vurgulayan İş Bankası Genel Müdürü Hakan Ortan, bankasında yüzde 50 TL mevduat oranı amacı olmayacağına dikkat çekti. Ortan, yüzde 50 TL mevduat gayesinin ülke için yararlı bir şey olduğunu düşünmediğini belirterek müşteri tercihlerine saygılı olmak gerektiğini lisana getirdi.

Genel Müdür Hakan Ortan, geçen ay sonu Merkez Bankası’nın yabancı para mevduat oranına nazaran menkul değer tutma mecburiliği ölçüsünü ve yılbaşından itibaren TL mevduat oranı yüzde 50’nin altında kalanlara daha fazla alım mecburiliği getirmesinin akabinde tasalarını lisana getirmişti. Uzun vadeli ve düşük faizli tahvil tutma zorunluluğunun bankaları riske açık hale getirdiğini vurgulayan Ortan, hür piyasa iktisadı şartlarına dönülmesini istemişti.

SONUÇLARI her neyse KATLANIYORUZ

Geçen hafta İzmir’de girişimcilik şubesi açılışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ortan, makroihtiyati önlemde bir değişiklik olmadığını hatırlatarak kaygılarını lisana getirirken epey net bir bildiri verdiğini hatırlattı. Ortan, TL mevduat oranında yüzde 50’yi tutturma üzere bir gayesinin olmadığına işaret ederek “bu biçimde bir amacımız olmayacak, bu biçimde bir gaye arkadaşlara da vermedim. Zira bunun iktisat için, ülke için yararlı bir şey olduğunu düşünmüyorum. Bunun rastgele bir yararı olduğuna inansam aslına bakarsan gönülden gelerek dayanak olurum. Bu durum zorlamayla bir yere vardırılacak olan bir husus değil. Hem altını çizdiğim şey var, müşteri tercihlerine saygılı olmak gerekir dedim. İşte o hürmet çerçevesinde biz işimizi teknik olarak yapıyoruz onun sonuçları her neyse de onun neticelerina katlanıyoruz” dedi. Ortan, bu kararı değiştirmek için İş Bankası’nın yanlış bir adım atmayacağını, yanlış bir adım atıldığını ya da yanlış adım atılmasına niye olacak bir durum olduğunu gördüğünde de o serzenişi, uyarıyı yapacağına dikkat çekerek “Çünkü o yanlış adımdan çekindiğim için o uyarıyı yapıyorum. Bildiri fazlaca netti ardında duruyorum ancak biz banka olarak rastgele bir aksiyon almıyoruz” diye konuştu.

KURUMLAR ADAPTE OLMAYA ÇALIŞIYOR

Finansa erişimde kim ne derse desin bir önemli badire olduğunu, finansa erişim probleminin devam ettiğini söz eden İş Bankası Genel Müdürü Hakan Ortan, şöyleki konuştu: “Bir şeyi fazlaca yinelamanızın bir manası yok, zira bahsin pahasını düşürüyorsunuz ve artık hususun ehemmiyeti de kaybolmaya başlıyor. Bu meseleler hayatımızda var ve bu meselelerle yaşamayı öğreniyoruz. Zira bizim en büyük özelliğimiz ahenk sağlayabilmektir. Türk insanı, bu coğrafyada yaşayan beşerler bu çeşit belirsizliklere süratli adapte oldukları için varlar. Hele kurumlar bu kadar yıldır buna çabuk ahenk sağladıkları için varlar. O niçinle ortada bir belirsizlik hakim, yaratılıyor, dediğim şeyler yerinde duruyor lakin artık kurumlar ve herkes ona adapte olmaya çalışıyor ve ona nazaran bir strateji belirliyor. Onda da herkes son derece başarılı olduğunu görüyorum. Ustalıkla bu gereksinimi yönetebiliyor.”

SERBEST PİYASADAN UZAKLAŞINCA ÇOK REGÜLASYON KAÇINILMAZ

Aran, “Bir kez özgür piyasanın dinamiklerinden uzaklaşmaya başladığınız vakit çok regülasyon kaçınılmaz hale geliyor. Belirsizlik ve regülasyon birbirini doğuran bir şey. Piyasanın kendi dengelenme düzenekleri var. yıllardır alışık olduğu ve iktisattaki yanlışlıkları düzelten doğal dengeleme sistemleri var. O dengeleme düzenekleri doğal ortamında işler. Onu bozduğunuz vakit o düzenekler devreye girmediği için sizin her seferinde regülasyonla müdahaleyle o dengeyi sağlamanız lazım. Bir şeyin doğal olanıyla insan eliyle yapılanı içindeki efor tartışılmaz. Artık o efor için güç harcıyoruz. Bu da epeyce da bir şey kazandırmıyor. Gücümüzü daha verimli kullanabiliriz” dedi.

KAYNAK: NASIL BİR EKONOMİ

Okumaya devam et...
 
Üst