James Webb uzay teleskobundan bir fevkalade kare daha: Neptün birinci kere bu biçimde görüntülendi

taklaci09

Global Mod
Global Mod
James Webb uzay teleskobundan bir fevkalade kare daha: Neptün birinci kere bu biçimde görüntülendi
James Web Uzay Teleskobu bir güneş sistemi gezegeninin daha, büyüleyici bir manzarasını üretti. Sistemin en dışarıdaki gezegeni olan Neptün’ün yeni imajı, dramatik ve çoklukla gözden kaçan halkalarını gösteriyor. Ayrıyeten Avrupa Uzay Ajansı, bu manzaranın 1989’dan beri gezegenin alınmış en net manzarası olduğunu söylüyor.

Neptün o kadar uzakta ki, ancak 1846’da keşfedildi ve Plüton 2006’da cüce gezegene indirildiğinde, resmen güneş sisteminin en dıştaki gezegeni oldu. James Web Uzay Teleskobu’nun Yakın Kızılötesi Kamerası (NIRCam) tarafınca çekilen yeni manzara Neptün’ün halka yapısının ne kadar sağlam olduğunu gösteriyor ve ESA, bu halkalardan kimilerinin daha evvel hiç görüntülenmediğini söylüyor. Son net imaj, 1989’da Voyager 2’nin yanından geçişinde alınmıştı.


NASA, basın açıklamasında, “Bu soluk, tozlu halkaları son gördüğümüzden bu yana otuz yıl geçti ve onları kızılötesinde birinci kere görüyoruz” dedi.

Neptün bir buz devi olarak sınıflandırılıyor ve gezegen hidrojen ve helyum bakımından güçlü. Ayrıyeten, bir ölçü metan içeriyor, bunların hepsi Neptün’e görünür ışık tayfında bakıldığında buz mavisi görünümünü veriyor.

James Web Uzay Teleskobu bu yeni manzarayı yakın kızılötesi olarak aldı ve Neptün’ün metan gazı aldığı kızılötesi ışığın büyük bir kısmını emdiği için gezegen daha karanlık görünüyor. Manzaradaki parlak çizgiler ve lekeler, güneş ışığını gezegen tarafınca emilmedilk evvel yansıtan yüksek irtifa bulutları. James Web Uzay Teleskobu ayrıyeten Neptün’ün 14 uydusundan yedisini de nazaranbildi: Triton, Galatea, Naiad, Thalassa, Larissa, Despina ve Proteus.
Alıntıdır
 
Üst