Kaç Türk Gm Var ?

Ilayda

New member
Türkiye’de Kaç Türk CEO Var? Liderlik ve Toplumsal Cinsiyet Perspektifleriyle Bir Değerlendirme

Merhaba arkadaşlar, geçtiğimiz günlerde iş dünyasında kadınların daha fazla yer alması ve erkeklerin hakim olduğu sektörlerdeki dengeler üzerine düşündüm. Özellikle Türkiye’deki Türk CEO’larının sayısını merak ettim ve bu konunun toplumsal yansımalarını tartışmak istedim. Bildiğiniz gibi, CEO olmak, sadece bir kariyer zirvesi değil, aynı zamanda toplumsal yapıdaki güç dinamiklerini etkileyen bir etkiye sahiptir. Türkiye’deki Türk CEO sayısına dair elimdeki veriler ışığında, farklı bakış açıları ile derinlemesine bir analiz yapmak istiyorum. Katılımlarınız ve fikirleriniz benim için çok değerli olacak. Hadi, tartışmaya başlayalım!

Türk CEO Sayısı ve Veriler: Hangi Sektörde Ne Durumdayız?

Türkiye’deki CEO’ların büyük bir kısmı, genellikle erkeklerden oluşuyor. Ancak bu veriler, son yıllarda değişmeye başlamış olsa da, hala büyük bir cinsiyet dengesizliği söz konusu. 2020 yılında yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye’deki en büyük 500 şirketin sadece %6’sı kadın CEO'ya sahipti. Yani, kadınların CEO olduğu şirketlerin oranı, erkeklerin oranına göre çok düşük kalıyor. Bu oran, global çapta da benzer şekilde erkeklerin hâkimiyetinde olan bir durum olsa da, Türkiye özelinde de bu eşitsizlik bir süredir tartışılmakta.

Özellikle büyük holdingler ve aile şirketlerinde, Türk CEO’larının sayısının oldukça fazla olduğunu gözlemliyoruz. Bu CEO’lar, genellikle strateji ve yönetim becerileriyle ön plana çıkan, uzun yıllar deneyim kazanmış kişilerden oluşuyor. Kamil, iş dünyasındaki bu verileri gözler önüne serdiğinde, şunu belirtiyor: “Verilere bakıldığında, Türk CEO’larının sayısının kadınlardan çok daha fazla olduğu bir gerçek. Bu, sadece iş gücünün değil, aynı zamanda liderlik anlayışının da erkeklerin domine ettiği bir alan olduğunu gösteriyor.” Burada verilerin yalnızca rakamlardan ibaret olmadığını unutmamak gerekiyor. Bu veriler, aynı zamanda iş dünyasındaki toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ve buna dayalı olarak şekillenen liderlik anlayışını da ortaya koyuyor.

Kadın CEO’larının Eksikliği ve Toplumsal Cinsiyet Dengesizliği: Bir Kadın Bakış Açısı

Zeynep ise bu durumu farklı bir bakış açısıyla ele alıyor: “Türk iş dünyasında kadın CEO sayısının az olması, sadece bir sayı meselesi değil. Aynı zamanda toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin bir yansımasıdır. Kadınların liderlik pozisyonlarına yükselmesi, genellikle dışarıdan gelen engellerle karşılaşır. Her ne kadar kadınların iş dünyasında başarılı olabilmesi için birçok örnek bulunsa da, bu sayılar hala daha düşük kalmaktadır.”

Zeynep’in söylediklerine katılmamak elde değil. Kadınların iş dünyasında yükselmesi, sadece eğitimle ilgili değil, aynı zamanda toplumsal yapının kadın liderliği konusunda henüz tam anlamıyla olgunlaşmamış olmasından kaynaklanmaktadır. Bununla birlikte, son yıllarda Türkiye’de kadınların liderlik pozisyonlarında daha fazla yer aldığı ve kadın CEO sayısının arttığı gözlemlenmektedir. Ancak bu artış, oldukça yavaş bir şekilde gerçekleşiyor. 2020 verilerine göre, kadınların CEO olarak atandığı şirketlerin oranı %6 civarındayken, 2023 itibarıyla bu oran %8’lere kadar çıkabilmiştir. Bu, kadınların iş dünyasında hala bir engelle karşı karşıya olduklarını gösteriyor.

Erkek CEO’ların Stratejik Yöneticilik Anlayışı: Veriye Dayalı Bir Bakış Açısı

Erkek CEO’larının ise genellikle daha stratejik ve veri odaklı bir yaklaşım benimsediği söylenebilir. Kamil, “Erkek liderlerin yönetim tarzı genellikle daha risk alıcı, veri odaklı ve analitik oluyor. Bu tarz bir yönetim anlayışı, bazı sektörlerde başarıyı getirse de, diğer sektörlerde daha esnek ve empatik bir liderlik yaklaşımının daha etkili olabileceği gerçeğini unutmamalıyız,” diyor.

Bununla birlikte, erkeklerin daha fazla CEO olmasının ardında, kültürel ve toplumsal faktörlerin büyük bir etkisi bulunmaktadır. Türkiye’deki erkek liderler, çoğunlukla “erkek egemen” sektörlerde bulunuyorlar ve bu durum, erkeklerin iş dünyasında lider pozisyonlarına yükselmelerini kolaylaştırıyor. Kadınlar içinse, birçok engel bulunmaktadır; özellikle iş dünyasında, ailevi sorumluluklar, toplumsal beklentiler ve cinsiyet temelli ayrımcılık gibi faktörler, kadınların CEO olmasının önünde engeller oluşturuyor.

Gelecekteki Olası Değişim ve Kadın CEO’larının Yükselmesi: Umut Var mı?

Zeynep, gelecekteki değişim hakkında umutlu. “Kadın CEO’larının sayısının arttığını görmek, kadınların sadece iş dünyasında değil, toplumsal yapının her alanında daha fazla söz sahibi olmaları gerektiğini gösteriyor. Bu değişim, zaman alacak ama Türkiye’nin kadın liderlere olan ihtiyacı giderek artıyor. Bir toplumun ilerlemesi, sadece ekonomik değil, kültürel ve toplumsal bakımdan da sağlıklı bir yönetim anlayışına sahip olmasından geçiyor.”

Bu noktada, Türkiye’nin özellikle eğitim ve iş gücü piyasasında kadınları daha çok teşvik etmesi ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğini daha fazla ortadan kaldırmaya yönelik adımlar atması gerektiği açık. Veriler, ilerleyen yıllarda kadın CEO’larının sayısının artacağını gösterse de, bu sürecin daha hızlı bir şekilde ilerlemesi için toplumsal zihniyetin de değişmesi gerektiği ortada.

Sonuç: Türkiye’de CEO Sayısı ve Liderlikte Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği

Sonuç olarak, Türkiye’deki CEO sayısı, sadece sayısal verilerden ibaret değil; aynı zamanda toplumsal yapıyı ve kültürel dönüşümü yansıtan önemli bir göstergedir. Kadınların iş dünyasında liderlik pozisyonlarında daha fazla yer alması, sadece ekonomik değil, toplumsal dönüşüm açısından da kritik bir adım olacaktır. Veriler, erkeklerin hâlâ liderlik pozisyonlarında çoğunlukta olduğunu gösterse de, kadınların bu alandaki yükselişi gelecek yıllarda daha görünür hale gelebilir.

Sizce Türkiye’de kadınların CEO pozisyonlarında daha fazla yer alması için neler yapılmalı? Toplumsal cinsiyet eşitsizliğini aşmak için iş dünyasında nasıl bir değişim gerçekleştirilmesi gerektiğini düşünüyorsunuz?