Konservenin tadı kaçtı, kavanozlar boş kaldı

semaver

Global Mod
Global Mod
Tarladan mahsullerin pazara çıkmasıyla kışlık konserve, turşu ve reçel hazırlıkları başladı. Lakin zerzevat meyve meblağlarında beklenen düşüş gerçekleşmeyince kavanoz satışları azaldı, kilerler boş kaldı.

Türkiye’de enflasyonist ortam çarşı pazarı vurdu. Bilhassa kış aylarında besin meblağlarının eserleri iki üç kat artış oldu. Domates 20 liraya, salatalık 15 lira, patlıcan 20 liraya, biber 30 liraya kadar yükseldi. Marulun fiyatı bile kış aylarında 20 liraya kadar çıktı. Yaz aylarıyla bir arada zerzevat meyve fiyatları yüzde 50’lere varan oranda gerileme olsa da alım gücünün erimesi ile meskendeki hesap çarşıya uymadı. Kışın 20 liradan satılan domates bugün semt pazarlarında 9-12 lirası fiyattan, salatalık 6-7 lira fiyattan, biber 7-8 lira fiyattan satışa sunuluyor.

Geçen yıl 2-3 liradan alıcı bulan konservelik domatesin fiyatı ise 7-8 liraya kadar yükseldi. Bu da bundan evvelki yıla nazaran fiyatlarda yüzde 100’e yakın artış manasına geliyor. Öbür yandan 2-3 liradan satılan bir litrelik cam kavanozun 6-7 liraya yükseldi. Hâl bu biçimde olunca konserveye ilgi azaldı. Bunu kapak satışlarından teyit etmek mümkün.

Konserve satışlarının göstergesi olan kapak satışlarının geçen yılın ağustos ayına göre düştüğünü belirten Sarten Ambalaj CEO’su Zeki Sarıbekir “Ev hanımları biriktirdikleri kavanozları her yıl kullanabiliyor fakat her kavanoz için yeni kapak almak zorunda. Konservelik alımlar daha yeni başladı. Fakat geçen yıla nazaran kapak satışlarında düşüş var. Dramatik değil fakat satışlarda azalma olduğu görüyoruz. Bunun temel niçini zerzevat meyve fiyatlarındaki yükseliş. Bunun sonuçlarını eylül ayında görürüz” dedi.

SALÇA MARKETTEN PAHALI

Peki bir kavanoz domates konservesinin haneye maliyeti ne kadar arttı? Konservelik domatesin bir kilogram fiyatı 7-8 lira. Bir litrelik kavanoz için yaklaşık 1,3 kiloya yakın domates gerekiyor. Zira konserve süreci sırasında domatesin yüzde 30’u fireye gidiyor. Buna kavanoz ve kapak fiyatını da eklendiğinde bir litrelik konservenin maliyeti 20 liraya çıkıyor. Bu oran salçada daha fazla. Zira kilogram salça için en az 6 kilogram domates gerekiyor. Yalnızca domatesin maliyeti 50 liraya yaklaşıyor. Kavanoz ve kapak maliyetleriyle bu oran 55-60 lirayı buluyor. Bir kilogram salçanın market fiyatı ise 30 liradan başlıyor. ötürüsıyla marketin iki katı fiyat demek. Zira fabrikalar domatesi tarladan kilosu 3-4 liradan alıyor. Ambalaj maliyetleri de tüketici maliyetlerine nazaran epey düşük.

Reçelde de durum birebir. örneğin vişne reçeli yapmak istediğinizde kavanoz ve eser maliyetine ek olarak, şeker meblağlarında yüzde 100’ün üstündeki artırımı yansıttığınızda 30 lirayı aşıyor. Bütün bu artan maliyetler karşısında tüketici geçen yıla bakılırsa daha az alım yaparken, konuttaki kilerler boş kaldı.

KAYNAK: TÜRKİYEGAZETESİ

Okumaya devam et...
 
Üst