Konut alacaklara kıymetli ihtar: Karşı karşıya kalmayın

semaver

Global Mod
Global Mod
Türkiye’de konut fiyatları ve kiralardaki yükseliş tüm süratiyle sürüyor. meblağların artmasının en değerli niçinlerinin başında gereğince konutun üretilmemesi geliyor. Bu durumda vatandaşlar uygun konut almak ya da kiralamak için ince eleyip sık dokuyor. Fakat bu kere de vatandaşlar dolandırıcı emlakçıların tuzağına düşme riski ile karşı karşıya kalıyor.

KAPORAYI ALAN SIRRA KADEM BASIYOR


Geçmişte biroldukca defa karşılaşılan ‘dolandırıcı emlakçılar’ konusu son günlerde bir daha gündemde. Birtakım bireyler, yetki evrakı olmamasına rağmen ‘bir masa bir sandalye’ ile açtıkları ofislerde emlakçılığa soyundu. Hem konut sahiplerini birebir vakitte alıcıları mağdur eden bu bireyler, ‘elimizde uygun satılık ve kiralık daireler var’ diyerek piyasaya çıkmaya ve insanları kandırmaya devam ediyor. İnsanlardan kaporaları alan ‘dolandırıcı emlakçılar’ akabinde da sırra kadem basıyor.

YASA 2018 YILINDA ÇIKTI AMA…

İstanbul Emlakçılar Odası Lideri Nizameddin Aşa, bu noktada vatandaşları uyararak yetki evrakı olmayan emlakçılarla çalışılmaması ihtarında bulundu. Aşa, Emlakçılık Yasası’nın 2018 yılında çıktığını, bu yasa ile birlikte artık her insanın emlakçı olmasının yasaklandığını belirterek, “Yasaya bakılırsa belirli kriterleri taşıyan ve mesleksel yetki evrakı olan bireyler emlakçılık yapabiliyor. Lakin kâfi kontrol olmadığı için hala ayakçısı, tokatçısı elini kolunu sallaya sallaya ‘bir masa ve bir sandalye’ ile emlakçılık yapabiliyor” dedi.

KOMİTE ÖDEMEKTEN KAÇMAYIN

Vatandaşlardan yetki dokümanı olmayan emlakçılarla çalışılmamasını isteyen Aşa, “Halkımız, elindeki 3-5 kuruş parayı dolandırıcılara kaptırmasın” ikazında bulundu.

Yalnızca cürmün ‘dolandırıcı emlakçılarda olmadığını da tabir eden Aşa şunları söylemiş oldu:

“Bazı vatandaşlar 3 kuruşluk kurul ödememek için dolandırıcıların tuzağına düşüyor. daha sonra da ‘dolandırıldım’ diyerek savcılığın yolunu tutuyor. Bu işi hakikat yapan, yetki evrakı olan emlakçılarla çalışsınlar. Yasal olarak çalışan emlakçı yanılgı yapmaz. Emlakçılara vergi levhan ya da kaydın var mı diye sorulmalı. Yoksa ellerindeki 3-5 kuruş da buhar olup uçar.”

ÇATIR ÇATIR KONUTLAR SATILIYOR

Fiyatlarda yaşanan yükselişe karşın konut satışlarının tüm süratiyle sürdüğünü kaydeden Aşa, “Biz ‘kimse bu sayılara mesken almaz’ dedikçe, birileri gelip fiyata bakmadan konutu alıp gidiyor. Tabiri caizse çatır çatır konutlar satılıyor. Bunun temel niçini gereğince konut üretilememesi. Bilhassa yaşanan zelzelelerin akabinde yeni konut projelerine ilgi epey fazla. Yeni proje çıkınca beşerler çabucak oraya akın ediyor” formunda konuştu.

MÜTEAHHİT MALİYETİ TUTTURAMIYOR

Yeni konut yapılamamasının en kıymetli niçininin müteahhitlerin maliyet hesabı yapamamasından kaynaklandığını lisana getiren Aşa, “Dövizde dalgalanma yaşandığı için müteahhitler önünü görüp maliyeti tutturamıyor. İnşaata başlamak istiyorlar, lakin maliyetlerin nereye kadar yükseleceğini bilemiyorlar. Arsa meblağları da 3.5-4 kat arttı. Evvelce 100 bin liralık konuta 100 bin lira da arsa maliyeti ek ediliyordu. Lakin bugün müteahhit önünü goremiyor. Kıymetli olan doların kıymeti değil, belirli bir düzeyde durması. Bu gerçekleşirse yeni projeler süratle gündeme gelebilir” diye konuştu.

Kentsel dönüşüm yavaş ilerliyor

Nizameddin Aşa, kimi belediyelerin ruhsat vermemesi niçiniyle kentsel dönüşümün yavaş ilerlediğini sav etti. Dönüşüme giren binaların 3 ay ortasında boşaltıldığını, fakat 1 yıl geçmesine karşın inşaat ruhsatının alınamadığını kaydeden Aşa, “Bu bahiste belediyelerin inisiyatif alması gerekiyor. 15 bin bina kentsel dönüşüm niçiniyle yıkıldı. Her binada 10 daire olsa, ruhsat verilmediği için 150 bin mağdur insan kelam konusu. Bu binalar bir an evvel yapılmalı ve beşerler konutlarına dönmeli” formunda konuştu.

Okumaya devam et...
 
Üst