Lider Erdoğan muştuyu verdi! Yeni kampanya öncesi kritik ikaz

semaver

Global Mod
Global Mod
Haber7- Tuğba Bozkurt

Hükümet vatandaşı mesken sahibi yapmak için evvel TOKİ ile tarihin en büyük toplumsal konut projesini başlattı akabinde ‘Yeni Evim’ projesi ile orta gelire yönelik duyurdu. TOKİ ile 500 bin toplumsal konut yapılacakken, Yeni Konutum Kampanası ile 0,69’dan başlayan faiz oranı ve ödeme kolaylıklarıyla vatandaşlar mesken sahibi olacak.

ÜÇÜNCÜ KAMPANYA BAŞLAYACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ihtiyaç halinde yeni projeleri hayata geçirmekten geri durmayacaklarını söyleyerek; İkinci el konutlarla ilgili dayanak olmak için başka bir proje yapılacak. Planlama çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

Kampanyanın bilgileri çabucak hemen muhakkak değilken, Lider Erdoğan’ın duyurduğu ikinci el konuta yönelik çalışmanın fırsatçıları harekete geçirmesinden tasa ediliyor.

Sıfır konut projeleri için başlatılan kampanyanın akabinde fırsatçıların harekete geçtiğini belirten kesim temsileri emsal durumun yaşanmaması için önden tedbir alınmasını gerektiğini vurguladı.

KAMPANYA AÇIKLANIYOR FİYATLAR UÇUYOR

Çevre Ve Şehircilik İklim Bakanı Murat Kurum’un Yeni Meskenim Kampanyasının akabinde ikinci el konutu da kapsayacak bir kampanya yapılacağını duyurmasının akabinde tıpkı gün 6 bin ilanın fiyatının değiştiğini belirten İstanbul Emlakçılar Odası Lideri Nizameddin Aşa “İkinci el için konut kampanyası yapılmasına mesafeliyim. Anında manipülasyonlar yapılıyor. Bunun önlemi alınmadan makul bir kriter koyulmadan bunun açıklanmasını epey yanlışsız bulmuyorum.” dedi ve kelamlarına devam etti;

“Önce piyasada tespit yapılmalı. Yoksa fiyatlar aslına bakarsanız yüksek ismi bile yetiyor. Bir anda yüzde 10-15 artışlar oluyor. Maliye bu hususta fazlaca sıkı bir inceleme başlattı. Cezalarını verdi. Bunun üzere önce tespitlerinin yapılması gerekiyor. daha sonra kampanyanın açıklanması gerekiyor. Faizin düşmesi bir şey söz etmiyor. Fiyat katlanıyor faiz havada uçup gidiyor. Daha makûs şartlar çıkıyor ortaya. Bunları önlemedikçe açıklanacak kampanya fiyatların yükselmesine niye olacak.

ÜÇ AY EVVELCE BELİRLENMELİ YOKSA FİYATLAR UÇAR

Yeni konut kampanyasında yaptılar fiyatı yükselttiysen ve bu tespit ediliyorsa o meskene kredi çıkmayacak denildi. Bu ikinci el konutta daha ağırlaştırılmış biçimde yapılmalı. Üç aylık bir fiyat tespit çalışması yapıldıktan daha sonra kampanya çıkarsa daha düzgün olur yoksa konut fiyatları uçar.” dedi.

YENİ KONUTUM KAMPANYASI AÇIKLANDI FİYATLAR 500 BİN ARTTI

Açıklanan yeni kampanya daha sonrası fırsatçılar ise çabucak harekete geçti. Kampanyanın bilgileri açıklanır açıklanmaz mesken sahipleri ilan sitelerinde meblağları güncellemeye başladı. İlanlarda ortalama 200 bin TL artış olurken birtakım konut sahipleri fiyatı 500 bin TL birden yükseltti.


İKİNCİ EL KONUTLARA YAŞ KOŞULU GELMELİ

İkinci el konut kampanyasının sahiden konut sahibi olmak isteyenler için faydalı olacağını söyleyen Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “İkinci el konut için kimi kriterler getirilmesi sahiden muhtaçlığı olan vatandaşların alması için sürdürülebilir uzun bir mortgage planlaması yapılmasına gereksinim var. 15 yıla yakın bir müddetyle planlanması konut sahibi olmayanların yaralanması, bu kampanyaya dahil olacak konutlarında yaş ve iskan dokümanı üzere mecburilik sağlanması, gerek kentsel dönüşüme katkısı gerekse ikinci elde konuta ulaşılabilirliği kolaylaştıracaktır.” dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Hazine Ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin ikinci el konut için çalışmalara başladıklarını söylemesi piyasada tetikleyici bir öge olduğunu belirten Altın Emlak Genel Müdürü Özelmacıklı kelamlarına devam etti;

“Her kredi kampanyası konut fiyatlarını yükselten bir öge. Yeni Meskenim kampanyası ikinci el konutu kapsamadığı biçimde meblağların arttığı bir devir içerisindeyiz. Kampanya dahilinde gelecek kaidelerin bu artışı nispeten önleyebilir. Tabi ikinci el konut kampanyasında faiz oranlarını 0,69 üzere beklememek 1 oranlarında beklemek gerek. İlla ki bir fiyat artışı olacak. Lakin hükümet bu fırsatçılığı önlemek için gerekli adımları atıyor. Gayrimenkul bir yatırım aracı. Gayrimenkul yatırımcıları fiyat artışlarını bekliyor. Enflasyonun olduğu bir piyasada gayrimenkul fiyatlarının sabit kalmasını beklemiyoruz.” dedi.

BAKANLAR FIRSATÇILARIN PEŞİNDE

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ‘Yeni Meskenim Projesi’nde fırsatçılara karşı her türlü önlemi aldıklarını lisana getirerek “Fiyatlama denetimlerini yaptık, radarımız var, bizim risk tahlil merkezimiz tüm datalara sahip, yanlış yapana gereğini yaparız. Vergi Kontrol Konseyi gerekli çalışmaları yapar” demişti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum kriterlere uymayanların konut kredisinden yararlanamayacaklarını belirtmiş konut fiyatlarını takip edeceklerini duyurmuştu.

Okumaya devam et...
 
Üst