Marmara’nın altına doğalgaz deposu

semaver

Global Mod
Global Mod
AVRUPA, Ukrayna ile Rusya içindeki savaş niçiniyle Doğalgaz kriziyle boğuşurken, Türkiye Marmara Denizi’nin tabanındaki eski doğalgaz alanına 4.6 milyar metreküp doğalgaz depolayacağı dev bir projeyi hayata geçirmek üzere. Kolin-Kalyon işbirliğiyle yapılan ve birinci doğalgazın yıl sonunda verilmeye başlanacağı Kuzey Marmara Doğalgaz Depolama Tevzi Projesi yardımıyla bu kış doğalgaz ezası yaşanmayacak.

Kalyon İnşaat İdare Lideri Mehmet Kalyoncu projeyi, “Deniz tabanının 2 bin metre altındaki çalışmalar tamamlandığında Türkiye’nin yıllık doğalgaz tüketiminin yüzde 10’una yakın ölçüsü burada depolanabilecek. Bu da yaklaşık 5 milyon hanenin doğalgaz gereksiniminin karşılanması demek. Türkiye’nin mümkün bir savaşta doğalgazı cepte olacak” diye anlattı.

Türkiye Petrolleri Anonim İştiraki 1980’li senelerda Silivri açıklarında keşfedilen doğalgaz rezervini çıkarttıktan daha sonra bölgeyi terk etti. Atıl kalan bölgenin doğalgaz deposu olarak kullanılması gündeme gelince sismik araştırmalar yapıldı ve doğalgaz depolama çalışmaları başladı. Kuzey Marmara Doğalgaz Depolama Tevzi Projesi ismi verilen projeyi Kolin ve Kalyon iştiraki üstlendi. Şu an denizin ortasındaki platformlarda doğalgazın depolanacağı alanı hazırlamak için çalışmalar yapılıyor.

Biz de çalışmaları yerinde görmek için Marmara’nın ortasındaki o platforma seyahat ettik. Denize açılmadan evvel kısa bir bilgilendirme toplantısı yaptık. Seyahatimizde bize Kalyon İnşaat İdare Şurası Lideri Mehmet Kalyoncu, Proje Yöneticisi Sercan Kalyoncu ve Proje Koordinatörü Zeliha Arda eşlik etti.

DEPO İKİ KATINA ÇIKACAK

Avrupa’nın güç kriziyle boğuştuğu bu günlerde Türkiye’nin Silivri’deki depolama alanında 2.84 milyar metreküp deposu ve günlük 25 milyon metreküp geri üretim tesisi bulunuyor. Proje tamamlandığında depolama alanı 4.6 milyar metreküpe, günlük geri üretim ise 75 milyon metreküpe çıkacak. Bu gayeyle Marmara Denizi’nde Anadolu-01 ve Aras platformları kuruldu. Sabit deniz platformlarının altına toplam 18 kuyu açılacak. Açılan her kuyunun ömrü 30 yıl olacak.

TÜRKİYE’DE İLK

Anadolu-01 Türkiye’nin birinci sondaj platformu olma özelliğini taşıyor. Mehmet Kalyoncu platformu gezerken, tesisin değerini şu sözlerle aktardı: “Burası bir doğalgaz depolama tesisi. Savaşlarda ya da ani gaz bölümünde stratejik kıymete sahip. Ülkelerin arz-talep noktasında bir sorunla karşılaşıldığı noktalarda, doğalgaz arzını kesmemesi için aldığı önlem hedefli bir altyapı. Doğalgaz ucuzken satın alıp, burada depolayıp, değerliyken, yüksek fiyatlardan almamalarına imkân veriyor. Yani güç maliyetlerimizi ve arz güvenliğini arttıracak bir proje. Deposu dolu olan ülkelerin öbür ülkelerle yaptığı mutabakatlarda eli kuvvetli oluyor. Deponuz sıfır ise pazarlık talihiniz düşüyor.

30 GÜN KARAYA AYAK BASMAK YOK

Sondaj platformlarında nazaranvli işçi 30 gün boyunca 12 saatlik vardiya sisteminde çalışıyor ve bu müddet zarfında acil durumlar hariç karaya ayak basmıyor. Revirde, 7/24 bir tabip ve sıhhat grubu hazır bekliyor. bir daha 7/24 projeye tahsisli bir ambulans helikopter de Atatürk Havalimanı’nda ortasında 2 pilotuyla halihazırda bulunuyor. Helikopter kullanmasının mümkün olmadığı durumlarda, nakiller için süratli botlar planlanmış. Şu ana kadar acil müdahale gerektiren bir kaza meydana gelmemiş. Deniz platformunda çalışan her işçi BOSİET ismi verilen özel sertifikasyona tabi. Ayrıyeten nazaranv alanlarına göre, her işçi özel eğitim ve sertifikasyon gerekliliklerini yerine getirme kaidesi da kelam konusu. Platformdaki fizikî güç gerektiren yahut gerektirmeyen her bir operasyon, özel iş müsaadelerine, eğitime ve muhakkak onay serisine bağlı. Her bir aktivite öncesi yapılacak iş tarifleniyor, riskler belirleniyor ve yetkili amirlerden onay alındıktan daha sonra aktivitelere başlanıyor.

GECE VARDİYASI ÖYKÜ’NÜN

Kalyon Holding’in tek bayan icra konseyi üyesi olan Zeliha Arda, karada bayan çalışan sayısının çok fazla bulunmasına rağmen geminin zorlayıcı şartları yüzünden bayanlar tarafınca tercih edilmediğini söylüyor. Lakin, platformda sayılı bayan çalışan da var. Hikaye Aksoy 1.5 aydır mekanik işlerden sorumlu. O gece vardiyasından, Veysel Hansu ise gündüzden sorumlu. Hikaye için adamların hakim olduğu bir alanda çalışmak gurur verici. Ona nazaran bir yerden daha sonra kadın-erkek ayrımı kalmıyor.

Okumaya devam et...
 
Üst