Osmaniye’de yapılan tespihler 50’den çok ülkeye satılıyor

semaver

Global Mod
Global Mod
Bahçe ilçesinde 40 atölyede yapılan tespihler, iç pazarın yanı sıra başta Avrupa ve Orta Doğu’da olmak üzere 50’den çok ülkeye gönderiliyor.

İlçede kehribar taşının ağır bulunmasından dolayı 10 yıl evvel 10 atölye ile başlayan tespih imalatı, şu an 40 atölye ve 300’den çok çalışanla değerli bir bölüm haline geldi.

Türkiye’de tespih üretiminde değerli yere sahip ilçedeki atölyelerde yıllık imal edilen 3 milyon tespihin 1 milyon 400 bini başta Avrupa ve Orta Doğu’da olmak üzere 50’den çok ülkeye satılıyor, geri kalanı ise yurt içi piyasada alıcı buluyor.


Bahçe Kaymakamlığı sıkma kehribar, ahşap ve öbür taşlardan yapılan tespihlerin daha fazlaca tanıtımını yapmak, markalaşması ve standardizasyonu için çalışma yürütüyor.

Kaymakamlık tarafınca başlatılan çalışmayla “Tespih Bahçesi” markasıyla yurt dışı satışlarının artırılması hedefleniyor.

Bahçe Kaymakamı Aziz Kayabaşı, AA muhabirine, Türkiye’de sıkma kehribar imalatının değerli bir kısmının ilçelerinde gerçekleştiğini lakin tespih üretiminde değerli bir yere sahip bulunmasına karşın Bahçe isminin bugüne kadar tespihle özdeşleşemediğini söylemiş oldu.


Kaymakamlık olarak ilçenin ismini tespih imalatında duyurmak için bir takım kurduklarını lisana getiren Kayabaşı, “Bilgisayar mühendisimiz, öğretmenlerimiz ve vakıf çalışanlarımızla bir grup oluşturduk ve ‘Bahçe’ denilince tespih nasıl akla gelir sorusuna cevap bulmaya çalıştık. Evvel bir tespih markası oluşturmaya karar verdik, zira buradaki üreticiler toptancılara mal satıyordu ancak ilçenin ismi hiç bir yerde geçmiyordu. Biz de ‘Tespih Bahçesi’ ismiyle bir marka oluşturduk ve bu isimle bir internet sitesi kurduk. çabucak sonrasında da sanal mağazalarda yer aldık ve buralarda da satışa başladık.” diye konuştu.

Bahçe’nin tespih imalatı konusunda değerli bir potansiyele sahip olduğunu aktaran Kayabaşı, “Şu an mevcut 40 atölyemiz var ve her atölyede yaklaşık 8 kişi çalışıyor. Türkiye’nin çeşitli yerlerine tespih satılıyor. Daha da kıymetlisi ihracat yapıyoruz. İnternet sitemizi kuralı 1 ay oldu. Türk Patent ve Marka Kurumuna müracaatımızı yaptık. Sitemizi kuralı kısa bir süre bulunmasına karşın Hollanda’ya değerli bir ihracat yaptık. Ayrıyeten eserlerimizin geri dönüşleri epey yeterli, beğenilme oranımız devasa yükseklikte.” sözlerini kullandı.


Satılan tespihler okullara yardım olarak dönecek

Kayabaşı, kaymakamlığın kurduğu internet sitesi üzerinden satılan tespihlerin gelirinin bir kısmının Köylere Hizmet Götürme Vakfına aktarılarak, vatandaşlara hizmet olarak geri döneceğini söylemiş oldu.

Kayabaşı, hedeflerinin yalnızca Bahçe’nin ismini duyurmak olmadığını, farklı projeleri de vakit içinde hayata geçireceklerini belirterek, şunları kaydetti:

“Bunlardan biri, satılan tespihlerden elde ettiğimiz gelirlerle başta köy okulları olmak üzere okullarımızın muhtaçlıklarını ve eksiklerini karşılamak. İlçemizde eğitimdeki seviyeyi daha üst taşımak istiyoruz. İlçede bir de ‘tespih organize sanayi’ kurmak için çalışmalarımız var.”

İlçede 6 yıldır babasıyla kurdukları atölyede tespih yapan Muhammed Karo da “6 yıldır bu atölyede tespih üretiyoruz. Yalnızca Türkiye’ye değil öteki ülkelere de tespih gönderiyoruz. Örneğin Suudi Arabistan, Irak, İspanya, Avustralya, Amerika Birleşik Devletleri, Filistin, Kuveyt, Bahreyn, Katar üzere pek epey ülkeye tespih satıyoruz. Bu atölyeden yılda yurt dışına yılda 20 binden çok tespih gönderiyoruz.” dedi.

KAYNAK: AA

Okumaya devam et...
 
Üst