Paris, Place de la Concorde’da çatışmalar ve göz yaşartıcı gaz

taklaci09

Global Mod
Global Mod
Macron’un yanmış heykeli


Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un heykeli de protestocular tarafından meydanda yakıldı. Bordeaux’da da protestocularla polis arasında gerginlik çıktı. Sokağa göz yaşartıcı gaz atıldı ve polise işlem yapıldı. Lille’de de gerginlikler bildirildi.







giyotinin meydanında


Devrim sırasında giyotinin siluetinin öne çıktığı La Concorde, şimdi Emmanuel Macron’un istediği emeklilik reformuna karşı isyanın sembolik bir yeri haline geliyor: Perşembe akşamı hükümetin kararını protesto etmek için yapılan doğaçlama mitingin ardından. Meclis’in ağır basması ve ardından gelen ciddi çatışmalar nedeniyle tarihi meydan yeniden protestoların merkezi oldu.

64 yaşında emekli oldu (62’den)


Protestocu grupları, birçok genç ve giderek daha fazla “sarı yelekliler” Paris’in en büyük meydanında toplandı. Birkaç on metre ötede, Seine’nin diğer tarafında, yüksek zırhlı Assemblèe Nationale var; burada hükümet, “güven” kestirme yolunu kullanarak emeklilik yaşının 62’den yükseltilmesini öngören bir yasayı geçirerek halkın öfkesine meydan okudu. 64 yaşına kadar, Fransızların %70’i tarafından beğenilmiyor.

Perşembe zaten 300 durak


Perşembe günkü alevlenen protestolar, gece geç saatlerde ciddi hasarla ve 258’i yalnızca Paris’te olmak üzere ülke çapında 300’den fazla tutuklamayla sona erdi. Ancak bu, başka bir isyan sezonunun yalnızca başlangıcı gibi görünüyor ve tam da bu nedenle yetkililer, “sarı yelekliler”in birçok liderinin göstericiler arasında yeniden ortaya çıkmasından endişeli görünüyor.

Muhaliflerin hamlesi


Siyasi cephede, muhaliflerin ellerinde kalan son kurumsal fırsatı optimize etmeye çalışacakları Pazartesi günkü çatışma için silahlar bileniyor: Elisabeth Borne hükümetini devirmek. Düşüşünde nefret edilen reformu da beraberinde sürükleyecektir. Şimdilik iki gensoru önergesi sunuldu: biri, solun oylarını toplamayan Marine Le Pen’in Ulusal Rasemblement’i tarafından; diğeri – daha stratejik – küçük bir grup bağımsız Liot milletvekili tarafından. Solcular ittifakı Nupes de bunu hemen imzaladı ve sonuç olarak, Liot’un oylarına maksimum oy vermekten vazgeçen La France Insoumise Melinchonian’larının önergesini geri çekti.



Ama hedef zor


Hedef çok zor, çünkü Marine Le Pen ve Jean-Luc Me’lenchon tüm oyları alsa ve üst düzey müttefik hükümete “itaatsiz” Rèpublicains’ten bir pay eklese bile, gereken 287 oyundan oldukça uzaktayız: Le Figaro web sitesinde yayınlanan son sayımlara göre 25 ve 15 oy eksik olacaktı. Sahada, sendika liderleri, son haftalarda azalan katılım eğilimini tersine çevirmeyi umarak 23 Mart Perşembe günü için başka bir seferberlik günü ilan ettiler.


Grevler acı sona


7 Mart’ta ilan edilen süresiz grevin halen devam ettiği sektörler, her şeyden önce kentsel temizlik (10.000 ton çöp Paris’i istila etti, ilkeler bugün başlamış olsa bile) ve enerjininki. En önemli sendikalardan biri olan CGT, Normandiya’daki TotalEnergies rafinerisinin kapatıldığını duyurdu. Avrupa’nın en büyük gaz depolama tesisi de çalışanlar tarafından hizmet dışı bırakıldı: akış, “makinelere zarar vermemek için teknik olarak minimum” olan saatte 70.000 metreküpe düşürüldü.

Ama ulaşım çalışıyor


Geleneksel olarak ülkeye diz çöktüren sektör olan ve bu kez çok fazla rahatsızlık yaratmayan bir grev oranına sahip olan ulaşım da dahil olmak üzere geri kalan kısım, biraz rahatsızlık verse de işlevini sürdürüyor. Mèlenchon, sendikaların beyanlarının ötesinde – şimdiye kadar her zaman üniter bir blok olarak kaldılar – “ülke genelinde kendiliğinden seferberlikleri” “teşvik ederek” ötesine geçti. TBMM’yi geçersiz kılma kararıyla “biz amacımıza ulaştık – fiyatı artırdı – bu metnin meşruiyeti yoktur, isyan edenler haklıdır”.
 
Üst