Pilotlar anlattı: Çok büyük bir tutku

semaver

Global Mod
Global Mod
Türkiye’nin savunma sanayii alanında son vakit içinderda attığı adımlar sürat kazanırken, üretilen mamüllerin de kalifikasyon süreci çok büyük ehemmiyet arz ediyor. Tam da bu noktada ‘kuralların kanla yazıldığı’ pilotluk ve havacılık mesleğinde ise ‘test pilotluğu’ ön plana çıkıyor. Türkiye’nin yerli ve ulusal imkanlar ile ürettiği hava araçlarını test sürecinde gökyüzü ile buluşturan kahraman pilotlar, özel bir eğitimden geçiyor. Hava aracının tüm basamaklardaki test uçuşlarını gerçekleştiren pilotlar, en son onay alınıp eser seri üretim etabına gelene kadar bu süreci devam ettiriyor. Türk Havacılık ve Uzaya Sanayii (TUSAŞ) tarafınca yerli ve ulusal imkanlar ile geliştirilen hava araçlarını kullanan test pilotları, 26 Nisan Dünya Pilotlar Günü ötürüsıyla İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine özel açıklamalarda bulundu.


“ONLAR şayet olmazsa BİZLER DE OLMAYIZ, BU BİR EKİP İŞİ ÇÜNKÜ”

TUSAŞ tarafınca geliştirilen genel gaye helikopterlerinin gökyüzü ile buluşmasını sağlayan test pilotu Gökhan Soydemir, “26 Nisan Pilotlar Günü vasıtasıyla evvela ulu ordumuzun kahraman pilotları başta olmak üzere, Türk sivil havacılığında misyon yapan tüm pilotlarımızın, sadece pilotlarımızın değil, havacılığa nazaranv vermiş olan teknisyenlerimizin, uçuş sınırına çıkmamızı sağlayan ve bizlere yardımcı olan lojistik işçimizin, bizlerle birlikte aklıyla bizim yanımızda oturan hava trafik kontrolörlerimizin de günlerini kutluyorum. Onlar şayet olmazsa bizler de olmayız, bu bir grup işi çünkü” sözlerini kullandı.

“BİZ GÖKBEY’İ, TÜRK HAVACILIK SANAYİİNİN ZAFERİ OLARAK GÖRÜYORUZ”

Pilotluğa Türk Silahlı Kuvvetleri’nde başladığını, bir süre sabit kanatlı uçaklar kullandıktan daha sonra helikopter pilotluğuna geçiş yaptığını vurgulayan Soydemir, “Türk Silahlı Kuvvetleri’nde 10 sene vazife yaptıktan daha sonra TUSAŞ’ta test pilotu olarak çalışmaya başladım. Halihazırda genel gaye helikopterleri test pilotu olarak bakılırsav yapıyorum. Silahlı kuvvetlerde sabit kanatlı yani uçak platformları ve helikopterlerle uçuş yaptım. Uçuşlarımın birçoklarını da Güneydoğu Bölgesi’nde askeri operasyonlarda geçirdim. Mesleksel hazzı natürel ki devasa yükseklikteti. Lakin burada GÖKBEY’in önünde bulunmanın farklı bir durumu var. Zira biz GÖKBEY’i Türk sivil havacılığının ve askeri havacılığının, Türk havacılık sanayiinin zaferi olarak görüyoruz. Zira GÖKBEY Türk mühendislerinin tasarladığı, Türk mühendislerinin her bir perçinine kadar çaktığı, uçuşa hazır hale getirdiği bir platform. Halihazırda onun testlerinin yapılıyor olmasından da gurur duyuyoruz” halinde konuştu.


“HELİKOPTER PİLOTLUĞU BENİM İÇİN ÇOK BÜYÜK BİR TUTKU”

Helikopter pilotluğunu kendi isteği ile seçtiğini, uçakların ulaşamayacağı noktalara ulaşarak gereksinimi olanlara takviye sağlamanın inanılmaz bir haz verdiğinin altını çizen Soydemir, “Helikopter pilotluğunu kendim isteyerek seçtim. Sabit kanatlı uçuşları nazaranvim gereği de yerine getirdim. Lakin helikopter tutkusu bir helikopter pilotu olarak benim için hayli daha farklı. Helikopterin tekerini yerden kestikten daha sonra helikopterin gücü ve imkanları dahilinde istediğiniz her noktaya iniş yapabilmek, bir uçağın ulaşamadığı, pistin olmadığı noktalarda can kurtarabilmek, askerlerimize su olabilmek, nefes olabilmek, güç olabilmek, bir ambulans nazaranviyle doğum yapmakta olan bir hanımın bebeğini ve onun canını kurtarabilmek bir pilot için yaşanabilecek en büyük hazlar. Onun için helikopter pilotluğu benim için epey büyük bir tutku” diye konuştu.

“ALANINDA DÜNYA STANDARTLARINDA İNSANSIZ HAVA ARAÇLARINA SAHİP OLDUK”

TUSAŞ tarafınca geliştirilen ANKA ve AKSUNGUR üzere platformların gökyüzü ile buluşmasını sağlayan test pilotu Cengiz Ay ise, “Benim havacılık serüvenim ortaokul senelerımdaki pilot olma aşkı ile başladı. ondan sonrasında lise senelerında üniversite imtihanlarına hazırlanarak Hava Harp Okulu’na giriş yapıp, Türk Hava Kuvvetleri saflarında eğitim alarak pilotluğa başladım. Belirli bir kademe kaydettikten daha sonra insansız hava araçlarına geçiş yaptım. İnsansız hava araçlarının gelişim süreci ülkemiz için fazlaca gerilere uzanmıyor. Ancak epeyce süratli bir biçimde gelişti ve alanında dünya standartlarında insansız hava araçlarına sahip olduk” açıklamasında bulundu.


“BENİM İÇİN DE BU UÇAĞIN PİLOTU OLMAK BU AÇIDAN DA BAŞKA BİR ZEVK, BAŞKA BİR GURUR KAYNAĞI OLMUŞTUR”

Yaklaşık 6 yıldır TUSAŞ’ta öğretmen test pilotu olarak vazife aldığını söyleyen Cengiz Ay şunları kaydetti:

“Ben yaklaşık 6 yıldır Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nde öğretmen test pilotu olarak nazaranv yapıyorum. Olağan ki insansız hava araçları beşerli uçaklara nazaran epeyce daha farklı. Çok daha farklı dikkatler isteyen bir kısım. AKSUNGUR insansız hava aracı ise dünya çapında tahminen de alanının, sınıfının en âlâ uçaklarından biri haline gelmiş durumda. Baktığınız vakit dünyada bu biçim uçak yapabilen ülke sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Biz de o ülkelerden biri haline geldik. Benim için de bu uçağın pilotu olmak bu açıdan da başka bir zevk farklı bir gurur kaynağı olmuştur. Bilhassa genç arkadaşlara buradan seslenmek istiyorum. İleride beşerli olsun insansız olsun bir uçak pilotu olmak istiyorlarsa, bir helikopter, bir hava aracı pilotu olmak istiyorlarsa bunun için özveri ve çalışkanlık, büsbütün pilotluğa adanmışlık gerekiyor. Bizim mesleğimiz biraz da bu türlü.”

“SİLAHLI İNSANSIZ HAVA ARAÇLARININ GELİŞMESİ İLE BİRLİKTE PİLOTLUK ÇOK FARKLI BİR PLATFORMA TAŞINMIŞ OLDU”

Özellikle silahlı insansız hava araçlarının üretilmesi ile bir arada pilotluğun hayli farklı bir platforma taşındığının altını çizen Ay, “Silahlı insansız hava araçlarının gelişmesi ile bir arada pilotluk fazlaca farklı bir platforma taşınmış oldu. Evvelce savaş uçağı içerisinde yer alan pilotun da pilotun da can kaybı riski vardı, ötürüsıyla her şeyin riski artmak zorundaydı. Silahlı insansız hava araçları ile bir arada içerisinde uçmadığımız bir uçağın kullanmasını yapıyoruz. ötürüsıyla pilotun can kaybı riski sıfıra inmiş oluyor. Ayrıyeten da bilhassa AKSUNGUR üzere platformlar yardımıyla yaklaşık 50 saate kadar havada kalma mühletine kavuşmuş olduk. Savaş uçaklarında bu biçimde bir imkanımız olamıyor maalesef, azamî 2 ya da 3 saat havada kalma üzere bir imkanımız oluyor. Lakin silahlı insansız hava araçları ile 50 saate kadar havada kalıp epeyce fazla lazer güdümlü mühimmat taşıyıp, kara birliklerimize olsun, başka yer unsurlarımıza olsun, yakın hava dayanağı sağlanması konusunda hayli daha düşük maliyetle ve pilotumuzun can kaybı riski olmadan bu mevzuyu çözebilme yeteneğine kavuşmuş olduk” dedi.

“FEZA EVRENSEV BEYEFENDİ TÜRK HAVA ALANINDA KAYITLI BİRİNCİ UÇUŞU YAPAN KİŞİ”

Silahlı eğitim uçağı olarak yerli ve ulusal imkanlar ile üretilen HÜRKUŞ’un test pilotluğunu üstüne alan Kerem Fatih Satıcı ise, “Öncelikle kahraman Türk ordumuza dayanak veren, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde nazaranv yapan pilotlarımız başta olmak üzere ve doğal daha sonrasında da dünya havacılığına hizmet eden tüm pilotların bu değerli gününü kutlarım. bu biçimde bir günde Feza Bey’i anmadan bu röportajı yapmamız uygun olmaz. Feza Evrensev Beyefendi Türk hava alanında kayıtlı birinci uçuşu yapan kişi. 1912 yılı 26 Nisan tarihinde bu uçuşu yapmış ve biz de bu günü pilotlar günü olarak kutluyoruz. Hatta 2013 yılından itibaren de Dünya Pilotlar Günü olarak kutlanmakta bugün. Bu açıdan kendisini rahmetle anıyor ve minnetlerimizi sunuyoruz” tabirlerini kullandı.


“BENİM YAPABİLDİĞİMİ BENDEN daha sonraKİLER ÇOK DAHA GÜZEL YAPABİLECEKTİR, YAPABİLMELERİ GEREKİR”

Havacılık mesleğinin biroldukça disiplini bir ortada tuttuğunu ve hepsinin birlikte hareket etmesi ile sağlandığını vurgulayan Satıcı, “Bu işin bilgi altyapısı fazlaca derin, epey çalışmayı gerektiriyor. Bir sefer isteyen kişinin bunu göze alması gerekiyor. Bu mesleği bitene kadar devam ediyor. Ben hala imtihanlara giriyorum. Hala uçuşlarım diğer bir öğretmen tarafınca gözlemleniyor, bedellendiriliyor ve son uçuşunuzu yapana kadar da bu faaliyet devam edecek. Bunu göze almak gerekiyor. Bir takım çalışması içerisinde, buna uygun bir yapı içerisinde olmak gerekiyor. Zira bu tek başına yapılan bir iş değil, her insanın girdisi olan bir iş ve her insanın katkıları değerli. Bu alan geniş bir alan. Her kademede çalışma imkanı var. Pilotluk olağan ki bunlardan bir tanesi. Fakat kolay bir işi değil, güç bir iş. Lakin alışılmış kimsenin gözünü de korkutmamak lazım. Benim yapabildiğimi benden daha sonrakiler fazlaca daha düzgün yapabilecektir, yapabilmeleri gerekir” halinde konuştu.

KAYNAK: İHA

Okumaya devam et...
 
Üst