Rus gücünün fişini çekmesi için Almanya’ya baskı artıyor

semaver

Global Mod
Global Mod
Alman hükümetinin iktisada ziyan verecek diye “net tavır” almama taktiğine rağmen ülke, Rus gücünün fişini çekmek için Batı kamuoyu tarafınca büyük bir baskı altında tutuluyor.

Doğal gaz boru sınırlarıyla Rusya’ya adeta kelepçelenmiş olan Almanya, Rusya’dan ithal ettiği güç mamüllerine yasak getirecek katı yaptırımları uygulamayı başaramıyor. Bu durum, “Almanya’nın Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşını finanse ettiğine dair” yıkıcı bir algıya yol açıyor.

ALMANYA, TENKİTLERİN MAKSADINDA

Rusya-Ukrayna savaşı, Avrupa’yı insani ve ahlaki kıymetleri sorgulamaya zorluyor. Tenkitlerin gayesinde ise kıtanın en büyük iktisadına sahip Almanya bulunuyor.

Ukrayna’dan gelen manzaralar, Avrupa’da geçmişe bakışı ve bugünün evvelarini değiştirirken, Alman hükümetinin ekonomik çıkarlarını kıtanın ortasındaki savaşta yaşanan insan hakları ihlallerinin üzerinde görmesi dikkati çekiyor.

Almanya’nın endüstride çarkları döndürmek ve konutları ısıtmak için Rus petrolü, gazı ve kömürüne öbür Avrupa ülkelerinden daha fazla bağımlı olduğu görülüyor. Ülke, gereksinimi olan doğal gazın yüzde 55’ini, ham petrolün yüzde 35’ini ve kömürün yüzde 45’ini Rusya’dan karşılıyor.

Rusya’ya güç bağımlılığını azaltmak için ağır çalışmalar yürüten Alman hükümeti, Rus gazından büsbütün bağımsız olmak için vakte gereksinimi olduğunu belirtiyor.

Alman hükümeti, Rusya’dan arzın çabucak durdurulmasına da karşı çıkıyor.

İHTARLAR

Almanya, Rus gazını, başlangıçta, nükleer gücün sona ermesi ile yenilenebilir güce büsbütün geçiş devrinde ekonomiyi besleyecek bir “köprü” olarak kullanmayı planladı.

Alman hükümeti, Rus yöneticilere, siyasetçilere, teknik mallarına ve bu ülkeye finansal süreçlere yönelik yaptırımları sıkılaştırırken, Rus petrol ve gaz ithalatını durdurmayı Almanya’ya Rusya’dan daha fazla ziyan vereceğini belirterek karşı çıkmaya devam ediyor.

Ekonomistler, Berlin’in Rusya’dan güç ithal etmeye son vermesi halinde Alman iktisadının büyük bir resesyonla karşı karşıya kalacağını belirtiyor.

İktisat Araştırma Enstitüsü’nün (Ifo) de ortasında yer aldığı 5 ekonomik niyet kuruluşu, dün Almanya’nın, savaş niçiniyle Rusya’nın güç arzında ani bir kesinti olması durumunda gelecek 2 yıl ortasında 220 milyar avroluk bir ekonomik üretim kesintisiyle karşı karşıya kalabileceğini belirtti.

Kimya ve çelikten güç şirketlerine Alman iş dünyasının önde gelen isimleri, istikrarlı bir gaz, petrol ve kömür arzı olmadan üretimlerinin durma noktasına geleceği konusunda ihtarda bulunuyor.

Almanya’da konutların neredeyse yarısı ağır endüstride elektrik üretmek için kullanılan doğal gazla ısıtılıyor.

Almanya’da kimya, madencilik ve ilaç bölümlerindeki kuvvetli emekçi sendikaları, gaz ithalatındaki önemli düşüşlerin değerli iş kayıplarına yol açabileceği ihtarında bulunuyor.

Alman güç şirketi E.ON da, AB’nin Rus petrol ve gazının ithalatını dondurması durumunda Alman tüketicilerinin elektrik ve gaz fiyatlarındaki keskin artışlara hazırlıklı olması gerektiği konusunda uyardı

Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner, Almanya’nın Rusya’dan güç ithalatına bu kadar bağımlı hale gelmesinin bir yanılgı olduğunu belirtirken, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in Kiev’e planladığı ziyaret, Ukrayna’nın başşehrinde “pek beğenilen karşılanmadığı için” suya düştü.

Alman Bild gazetesi, “Bir devlet liderinin bu biçimdesine rezil olduğu epey nadiren görülen bir olaydır. Frank-Walter Steinmeier’in Ukrayna’ya gitmesine müsaade verilmiyor. Çünkü orada istenmiyor. Bu, Almanya ve dünyadaki prestiji için utanç verici ve tüm Almanya vatandaşları için ağır bir ipotek.” değerlendirmesinde bulundu.

“ALMANYA, GEÇMİŞTEKİ SİYASET KUSURLARI niçinİYLE BU GÜÇ İKİLEMİYLE KARŞI KARŞIYA”

Merkezi Londra’da bulunan Bluebay Varlık İdaresi Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Timothy Ash, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Almanya’nın Rus gücüne olan bağımlılığına ait, “Almanlar, son 20 yılda Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin’i daima yatıştırarak Ukrayna’da olanlardan kıymetli ölçüde sorumlu.” sözünü kullandı.

Ash, Rus kamu şirketlerinin idare heyetlerinde fazlaca sayıda eski Alman siyasetçinin yer almasını ve Almanya’nın “açgözlülük” niçiniyle ucuz Rus gücüne çok bağımlı hale geldiğini belirterek “Almanya, geçmişte yaptığı kendi siyaset yanılgıları niçiniyle artık bu güç ikilemiyle karşı karşıya.

Rusya’nın makûs bir aktör olduğuna dair bir hayli ispat var. Gürcistan, Kırım, Suriye, Libya ve başkaları… Nitekim Almanlar bu kadar miyop bir bakış açısına sahipler miydi? Ucuz Rus gazı onları kör mü etti?” tabirlerini kullandı.

Avrupa savunmasının maliyetinin yüksek olduğunu ve Rusya’nın artık Avrupa’nın güvenliği için bir tehdit oluşturduğunu tabir eden Ash, Putin’in Ukrayna’da başarılı olması halinde Avrupa’nın geri kalanının inançsız olacağını söylemiş oldu.

Ash, Almanya’nın hala kuvvetli mali tamponları olduğunu ve bu şiddetli ekonomik duruma karşı koyabileceğini belirterek, şunları kaydetti:

“Almanların Avrupa’da ikinci bir soykırımı durdurmak için ahlaki bir sorumlulukları var. Zira 2. Dünya Savaşı’nda Avrupa’nın en büyük soykırımından sorumluydular ve bu biçimdelar hiç bir tazminat ödemediler.

Artık bu çıkıntıların temizlenmesi gerekiyor. Avrupa’dan ve bilhassa Almanya’dan Rusya’ya yapılan güç ödemelerinin değeri, kaldıraç sahibi olduğu manasına geliyor. Bir Alman güç ablukası, Rusya’ya nitekim felç edici bir darbe indirebilir. Rusya’ya yapılan güç ödemelerini durdurarak Ukrayna savaşını durdurmak Almanya’nın elinde.”

Okumaya devam et...
 
Üst