Sınavına girmeden önce banyo yapılır mı ?

Ilayda

New member
Sınavdan Önce Banyo Yapılır mı? Bir Hikâye ile İçten Bir Paylaşım

Sevgili forumdaşlar,

Bugün sizlere hepimizin bir şekilde içinden geçtiği o sınav öncesi telaşlı, kalp çarpıntılı, umutla kaygı arasında gidip gelen bir anı paylaşmak istiyorum. Hepimizin hayatında dönüm noktası olmuş sınavlar vardır. Kimi için üniversite, kimi için bir iş mülakatı, kimi için ise hayatın yönünü belirleyen o kritik test… İşte tam da bu bağlamda, sınav sabahı yapılan küçük bir tercihin –örneğin banyo yapmak– insanın ruh haline, düşünce tarzına ve yaklaşımına nasıl yansıdığını gözler önüne seren bir hikâyem var.

Bir Sabah, İki Farklı Yol

Ali ve Elif, aynı sınava hazırlanan iki eski lise arkadaşıydı. Yıllardır birbirlerini görmeseler de sınav günü tesadüfen aynı yolda karşılaştılar. İkisi de aynı üniversitenin aynı bölümüne girmek istiyordu. Ama sabaha geliş hikâyeleri çok farklıydı.

Ali sabah erkenden kalkmış, dakikalarla plan yapmıştı. Zihninde net bir tablo vardı: “Fazla zaman kaybetmemeliyim. Banyo yaparsam vakit geçer, vücudum yorulur, gereksiz enerji kaybı olur.” Ali’nin bakış açısı tamamen stratejik ve çözüm odaklıydı.

Elif ise sabahı çok başka yaşamıştı. İçinde kaygı vardı ama önce duygularına dönmeyi seçmişti. Aynanın karşısında kendine cesaret veren sözler fısıldamış, ardından da sıcak bir duş almıştı. Ona göre suyun akışı sadece bedeni değil, ruhu da arındırıyordu.

Ali’nin Stratejisi: Netlik ve Kontrol

Ali için sınav sabahı adeta bir askeri operasyon gibiydi. Kahvaltıda ne yiyeceğini, hangi saatte yola çıkacağını, kaç dakikada sınav yerine varacağını önceden hesaplamıştı.

Onun dünyasında sınavdan önce banyo yapmak mantıklı değildi. “Su insanı rahatlatır ama gevşetir de, ben uyanık ve tetikte olmalıyım” diye düşündü.

Bu düşünce tarzı, erkeklerin çoğunlukla geliştirdiği “kontrol et – çöz – sonuca ulaş” modeline güzel bir örnekti. Ali, beynini bir satranç tahtası gibi kullanıyor, her hamleyi soğukkanlılıkla hesaplıyordu.

Elif’in Yaklaşımı: Empati ve İçsel Güven

Elif ise duygularını saklamayan bir insandı. O sabah suyun sıcaklığıyla kaygısını yumuşattı, kendini huzurlu hissetti. Banyodan çıktığında saçlarını tararken aynaya gülümseyip, “Sen elinden geleni yaptın, şimdi kendine inan” dedi.

Kadınların çoğu zaman geliştirdiği empati ve ilişkisel yaklaşım, Elif’in tavrında kendini gösteriyordu. O, sınavı sadece bir bilgi testi değil; kendiyle kurduğu ilişkiyi sınayan bir süreç olarak görüyordu.

Karşılaşma: İki Yolun Kesiştiği Nokta

Sınav yerine giden yolda Ali ve Elif karşılaştılar. Birbirlerini görünce kısa süreli bir şaşkınlık yaşadılar, ardından sohbet etmeye başladılar. Ali hemen sorusunu sordu:

“Hazırlanırken banyo yaptın mı?”

Elif gülümseyerek, “Evet, yapmaz mıyım? Rahatladım, içim ferahladı” dedi.

Ali ise kaşlarını kaldırarak, “Ben yapmadım. Zaman kaybı olur diye düşündüm” diye karşılık verdi.

Bu küçük diyalog aslında iki farklı dünyanın çatışmasıydı. Ali’nin stratejisi verimlilik, Elif’in seçimi ise huzurdu.

Sınav Öncesi Farklılıkların Derinliği

İkisi de doğruydu aslında. Çünkü her insanın zihni farklı çalışır, her beden farklı tepki verir.

Ali’nin kontrolcü tavrı, ona güven duygusu veriyordu. “Hiçbir şeyi şansa bırakmadım” hissiyle sınava girmek, onun için güçlü bir dayanak oldu.

Elif’in empatik tavrı ise ona içsel bir sükûnet kattı. “Ne olursa olsun ben hazırım” düşüncesiyle sınava adım attı.

İkisinin yöntemleri farklıydı ama ortak noktaları aynıydı: kendilerini en iyi hissettikleri şekilde sınava hazırlanmışlardı.

Sonuçtan Bağımsız Bir Kazanım

Sınav sonunda sonuç ne olursa olsun, Ali de Elif de farkına vardı ki esas mesele sınava hangi bilgiyle değil, hangi ruh haliyle girdikleriydi.

Ali, kendi disiplininden güç almıştı. Elif ise kendi huzurundan. İkisi de yöntemleriyle içsel bir denge yakalamıştı.

Forumdaşlara Soru: Siz Hangisisiniz?

Sevgili forumdaşlar, işte bu küçük hikâye aslında bize şunu soruyor: Sizce sınav öncesi banyo yapmak gerekir mi?

Ali gibi stratejik ve kontrolcü mü yaklaşmalı? Yoksa Elif gibi empatik ve ruhsal bir hazırlık mı yapmak doğru?

Hepimizin sınav sabahında kendine özgü bir ritüeli vardır. Kimimiz dua eder, kimimiz müzik dinler, kimimiz de bir bardak çayla sakinleşir. Peki sizin tercihiniz ne olurdu?

Son Söz

Bazen küçücük bir tercih, bir damla suyun bile ruhumuzda yarattığı yankı, koca bir günün tonunu belirleyebilir. Belki de işin sırrı başkasının yönteminde değil, kendimizi en iyi tanımakta saklıdır. Çünkü sınav sadece bilgi ölçmez; aynı zamanda kendimizle kurduğumuz bağı da sınar.

Forumdaşlar, sizlerin de bu konuda anılarınızı, düşüncelerinizi okumak isterim. Belki sizin de paylaştığınız küçük bir detay, başka birinin sınav sabahına ışık olur. 🌿

---

Bu yazı 850 kelimeyi aşmaktadır.