Türkiye-Rusya ortak yapımı! Tarihi projeye Türk damgası

semaver

Global Mod
Global Mod
Türkiye-Rusya münasebetleri tarihinin en büyük projesi olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) iş gücü hacmiyle de dünyanın en büyük projelerinden biri.

TÜRKİYE-RUSYA ORTAK YAPIMI! TARİHİ PROJEYE TÜRK DAMGASI

Mersin’in Gülnar ilçesinde Rusya Devlet Nükleer Güç Kuruluşu Rosatom tarafınca inşa edilen Akkuyu NGS alanında Türk tedarikçiler inşaat sürecinin yanı sıra nükleer güvenlikle ilgili olmayan makine ve ekipmanların üretim sürecinde yer alıyor.

550 bin kesimden oluşacak Akkuyu’da, türbin kısmındaki destekleyici ve soğutucu materyaller, pompalar, basınç kapları, vanalar ve kablolar üzere fazlaca sayıda ekipman ve materyal Türk firmalarından karşılanıyor.

Akkuyu NGS’nin Türk firmalarına nükleer güç dalında ‘know-how’ yani teknik bilgi ve birikimi oluşturduğu, yakın gelecekte nükleer alanda ihracatçı noktasına gelinebileceğine dikkat çekiliyor.

Uzmanlara göre ise Türkiye’nin birinci nükleer santrali çalışmak isteyen ve gelişmeye açık olan tüm şirketler için uzun ve fırsatlarla dolu nükleer teknoloji seyahatinin da başlangıcı. Nükleer Güç Yüksek Mühendisi Korcan Kayrın, toplam 20 milyar dolarla Türkiye’ye tek kalemde yapılan en büyük yatırım olan Akkuyu NGS’nin yerli firmalar için epey kıymetli fırsatları barındırdığını söylemiş oldu.

Kayrın, “Yerlileştirme potansiyelinin tüm işlerin yüzde 40’ı olacağı öngörülüyor. Yerlileştirme gayesi de 5,9 milyar dolardan 6,5 milyar dolara çıkarılmış durumda. Bu durumun Akkuyu NGS’nin çarpan tesiri ile yalnızca yerelleştirme yardımıyla uzun vadede Türkiye iktisadına 20-25 milyar dolar gelir kazandıracağını söyleyebiliriz” dedi.

“Projede inşaat süreci, ekipman üretimi ve materyal tedariki konusunda yerli tedarikçilerle çalışılması için nükleer endüstriciler dahil tüm taraflar özel bir gayret harcıyor” diyen Kayrın, bilhassa bu vakitte bunun göz arkası edilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

NÜKLEER İKTİSAT BÜYÜYOR

Yerli firmaların Akkuyu NGS’den aldığı hissenin her geçen gün arttığının görülmemesinin imkansız olduğuna dikkat çeken Kayrın “Şu ana kadar 3,2 milyar dolardan fazla sipariş mukaveleye bağlanmış durumda. Projede yer alan ve sayıları şimdiden 400’ü aşan yerli firmalara da her geçen gün yenileri eklenmeye devam ediyor” biçiminde konuştu.

Nükleer kesimde tedarikçi olmak için bir fazlaca kriter bulunduğuna dikkat çeken Kayrın, “Nükleer dala özel mühendislik ve gereç teknolojilerinin geliştirilmesinde Türk firmalarının teşebbüsçü ruhu fazlaca etkileyici. Nükleer iktisat Türkiye’de büyümeye devam ediyor, Türk şirketleri de know-how kazanıyor. bir epeyce alanda çalışan Türk şirketlerinin nükleere ilgisi hayli büyük” diye konuştu.

AKKUYU NGS ‘KNOW-HOW’ OLUŞMASINI SAĞLIYOR

Nükleer Düzenleme Kurumu (NDK) tarafınca ‘Nükleer Tesisler için Ekipman Tedarik Sürecine ve İmalatçıların Onaylanmasına ait Yönetmelik’ çerçevesinde imalatçı onayı verildiğini söz eden Kayrın, “14 Türk firmasının nükleerde imalatçı olmak için NDK’dan gerekli belgeyi aldığını ve bu standartları sağladığını görüyoruz. Yerli müracaatların sayısı da gün geçtikçe de artıyor. Yani yeni müracaatlar da yolda. Bunlar ülkenin nükleer teknoloji geleceği için fazlaca değerli. Çok sayıda kendi alanlarında kıymetli Türk firması projede nazaranv alıyor. Nükleer santrale ekipman üretiyor, materyal üretiyor. Ve en kıymetlisi nasıl üretileceğini öğreniyor, teknik kapasitesini büyütüyor. Nükleer güç santraline eser tedariki üreticisi olma yetkinliğini kazanan firmaların amaçları büyüdü. Avrupa, Rusya dahi dünyadaki tüm nükleer santral projelerinde iş alabileceklerini düşünüyorlar. Akkuyu nükleer hem istihdama katkı yapıyor birebir vakitte nükleer güç bölümünde ‘know-how’ oluşmasını sağlıyor” sözlerini kullandı.

ÇOK SAYIDA EKİPMAN VE ESER TÜRKİYE’DEN

Akkuyu NGS projesinde yerli eser kullanmasının da süratle arttığının altını çizen Kayrın, açıklamasını şu biçimde sürdürdü:

“Akkuyu NGS projesi yüksek güvenlik standartlarıyla hayata geçirilen bir proje. Bu projeye yerli firmaların dahil edilmesi ve bu firmaların üretimdeki yetkinliklerini her geçen gün artırmaları ülkemize nükleer teknoloji transferi sağlıyor. Güç ünitelerinin nükleer güvenlik ile ilgili ana ekipmanları Rusya’da üretiliyor. Lakin santralde vanalardan borulara, depolama tanklarından donatı çeliklerine ve farklı yapı gereçlerine kadar bir hayli ekipman Türk üreticilerden temin ediliyor. Kablolar, ısı-su yalıtım gereçleri, kablo tavaları, yapı gereçleri, yangına güçlü eserler, boya ve kaplamalar, tuğla eserleri, paslanmaz çelik gereçleri üzere eserlerde de Türk sanayicisi var. Akkuyu yardımıyla Türk firmaları nükleer alanda hangi malzemeyi nasıl üretmesi gerektiği konusunda değer biçilmez bir tecrübe kazanıyor. Projeye dahil olan Türk şirketlerinin sayısının artması kadar yapılan işin niteliği de değerli. Firmalarımızın tecrübesi arttıkça daha üst güvenlik sınıflarında ekipmanlar üretmeye başlıyor. Güvenlik sınıfı 4 olan ekipmanlar için biroldukça yerli firmamız nükleer sanayi ve iktisada takviye vermeye devam ederken, güvenlik sınıfı 3 ve üstü olan ekipmanlar için de değerli misyonlar alan yerli firmalarımız olmaya başladı. Yani artık kablolar, basınç tankları ve ısı ölçerlerin yanı sıra basınçlı tanklar, buhar kazanı donanımları ve besleme suyu ana pompaları üzere daha kritik kıymete sahip ekipmanlar da Türk firmaları tarafınca üretilebiliyor.”

Akkuyu projesinde işlerin süratle sürdüğünü, yeni Türk firmalarının da alanda misyon almak için hazırlıklarına devam ettiğine dikkat çeken Kayrın, “Yeni firmaların projeye katılması için yapılan ihaleler de sürat kesmeden sürüyor. Son 1-2 ay ortasında yaklaşık 40 milyon dolar fiyatındaki ihaleler sonlandırıldı ve yeni yerli firmalar projeye dahil oldu. İnşaat sürdükçe ihaleler de devam edecek ve projedeki yerlileşme kapasitesi için belirlenen gayeye ulaşılacak” dedi.

TÜRK NÜKLEER GÜÇ SANAYİSİ OLUŞUYOR

Yerli firmaların nükleer ekipmanların üretim sürecini üstlenerek nükleer teknoloji transferinde değerli bir yol kat ettiğini belirten Kayrın, “Bu gelecekte Türkiye’nin kendi nükleer güç sanayisini oluşturabilmesine yardımcı olacaktır. Bu sayede Türk şirketleri hem yurt haricinde yapılacak öbür nükleer santral projelerinde yer alacak birikimi elde edebiliyor tıpkı vakitte Türkiye’de yapılması planlanan 2’nci ve 3’üncü nükleer santraller için yetkinlik kazanıyor. Santralin inşasının başladığı birinci senelerdaki birikim ile şu an içinde büyük bir fark var. Akkuyu’nun şu an dünyanın en büyük NGS inşaatı pozisyonunda olması. ötürüsıyla bu durum hem nükleer güç kesiminde birebir vakitte onu destekleyen alt kesimlerde yerli teknolojilerin gelişmesine ve yerli üretim kapasitelerinin artmasında değerli bir rol oynuyor” diye konuştu.

KAYNAK: İHA

Okumaya devam et...
 
Üst