Türkiye’den çığır açacak projeler: Seri üretimi başlıyor

semaver

Global Mod
Global Mod
Enerji ve Olağan Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Türkiye Elektromekanik Sanayi AŞ (TEMSAN) geliştirdiği çevreci eserler ile güçte ve geri dönüşümde ihtilale hazırlanıyor.

Dünyaya paralel olarak amacını yenilenebilir, çevreci ve verimli teknolojilere yönelten TEMSAN, Ankara’da bulunan AR-GE merkezinde genç mühendisleri ile başta güneş gücü olmak üzere birfazlaca alanda buluşlara imza atıyor. Bir küme gazeteciye AR-GE merkezini gezdiren TEMSAN Genel Müdürü Fatih Öztürk, yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi vererek, geliştirilen eserleri tanıttı.

ELEKTRİKTE ‘MOBİTEM’ İLE MOBİLİTE

TEMSAN tarafınca geliştirilen eserlerden biri MOBİTEM. Bu aygıtta emel, ziraî toprakların sulanabilmesi için gerekli gücün güneşten karşılanması. Bir römorkun üzerinde yer alan yerli güneş panelleriyle üretilen elektrik, ziraî sulama faaliyetlerinde kullanılabiliyor. Aygıttan yalnızca ziraî sulamada değil, elektrikle çalışan her aygıtta faydalanılabiliyor.

Ayrıca ortasında bulunan akülerle gündüz üretilen elektrik, kullanılmadığı takdirde akülerde depolanabilip gece kullanılıyor. Bir aracın gerisinde kolay bir biçimde taşınabilen MOBİTEM’in birinci prototipi saatte 2,1 kilovatsaat elektrik üretebiliyor. Karayolları nakliyeciliğine uygun olarak geliştirilen ve yüzde 85 yerlilik oranına sahip MOBİTEM, seri üretime geçmek için gün sayıyor.

HAYVAN ATIKLARINDAN ‘BİOTEM’ İLE GAZ ÜRETİMİ

TEMSAN’ın dikkati çeken mamüllerinden birisi de BİOTEM. Burada da bir daha çiftçiler düşünülmüş. Organik atıkları kullanarak biyogaz üreten BİOTEM, doğalgazın olmadığı kırsal alanlarda hayvancılıkla uğraşan vatandaşın pişirmede kullanacağı enerjiyi pak ve yenilenebilir kaynaklardan sağlıyor. Aygıt, yaklaşık 3 büyükbaş hayvanın atığıyla 1 ayda 12 kilogramlık bir mutfak tüpüne muadil üretim sağlıyor. Şu anda Türkiye’de 10 vilayette kullanılmaya başlayan eser, seri üretime hazır.

YÜRÜDÜKÇE ELEKTRİK ÜRETEN ‘BASTEM’

TEMSAN’ın geliştirdiği bir öteki eser ise yürüdükçe elektrik üreten BASTEM. Bu aygıtla mekanik sıkışmayı tansiyona dönüştüren diskler sayesinde epeyce küçük ölçülerde da olsa elektrik üretiliyor. Aygıtla adım başına 0,03 vat güç üretiliyor. Şu anda prototipi üretilen aygıtta maksat, bu aygıtı liseler, üniversiteler, millet bahçeleri, yaya geçitlerinde kullanarak elektrik üretmek.

BAKAN DÖNMEZ: VERİMLİLİK VE YENİLENEBİLİR TAHLİLLER ÇOK ÖNEMLİ

Sabah’ın haberine göre, Enerji ve Alışılmış Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, TEMSAN’ın çalışmalarını yakından takip ettiğini belirterek, “Özellikle bizim üzere güçte dışa bağımlı ülkelerde TEMSAN’ın hayata geçirdiği üzere verimlilik ve yenilenebilir tahliller fazlaca kıymetli. Bu alana yapılan her yatırım, Türkiye’nin geleceğine yapılmış oluyor. TEMSAN’ın gelecekte gurur duyacağımız biroldukça işe daha imza atacağına inancımız tam. Buradaki genç mühendislerimizin heyecanı bizleri de heyecanlandırıyor” dedi.

Prototipi geliştirilen aygıtların yakın vakitte seri üretime geçmesi tarafında hazırlıklarının da tamamlandığını belirten Dönmez, “Burada bizim gayemiz sanayicimize yol göstermek. TEMSAN geliştirecek, talep olması halinde seri üretime geçilecek. Hepsinin tek hedefi, güç ithalatını düşürmek ve dolasıyla cari açığı azaltmak. Tahminen küçük adımlar olarak görünebilir lakin bu adımların, aygıtların birbirinden bedelli olduğundan hiç kuşku etmedik” diye konuştu.

KAYNAK: SABAH

Okumaya devam et...
 
Üst