Türkiye’den ihtilal üzere atak: Dünya ikinci sıraya yükseldik, 100 yıl yetecek!

semaver

Global Mod
Global Mod
Türkiye, 790 bin tonluk toryum rezervi ile dünyanın sayılı ülkeleri içinde yer alıyor. Isparta Aksu’daki 20 bin tonluk toryum rezervi, Türkiye’nin 100 yıllık güç muhtaçlığını karşılayabilecek güçte.

Geçtiğimiz günlerde de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Enerjide epey daha farklı alanlar açılacak.” diyerek birinci sinyalini verdiği toryum için Türkiye, gizli bir hazineye sahip.

Dünya toryum rezervi toplam bir milyon 780 bin ton olurken Türkiye ise yaklaşık 790 bin ton rezervi ile bu klasmanda tepelerde.

Şu ana kadar bulunan toryum rezervleriyle, dünyanın en büyük rezervine sahip ülkeler listesine giren Türkiye’nin, gerekli reaktörleri geliştirmesi halinde, bağımsız fazlaca büyük bir güç kaynağına kavuşması mümkün.

TÜRKİYE İKİNCİ SIRADA

OECD Nükleer Güç Ajansı (NEA) ve Milletlerarası Atom Gücü Ajansı’nın (IAEA) datalarına bakılırsa dünya toryum rezervlerinde birinci sırayı 846 bin tonla Hindistan alırken 790 bin tonla Türkiye ikinci, 606 bin tonla Brezilya üçüncü. Avustralya 521 bin, ABD 424 bin, Mısır’da 380 bin ton olarak sıralanıyor.

YALNIZCA ISPARTA’DAKİ REZERVLERLE 100 YILLIK GÜÇ

Toryum rezervinde yüzde 20’lik hisseye sahip olan Türkiye dünya sıralamasında 2. sırada yer alırken, bu madenin en hayli bulunduğu bölgeler ise Isparta ve Eskişehir olarak göze çarpıyor.

Yalnızca Isparta’daki 20 bin ton üstündeki toryum rezervi, Türkiye’nin 100 yıl boyunca güç muhtaçlığını karşılayabilme gücüne sahip.

REZERV SAYILARI ARTACAK

Ensonhaber’de yer alan habere nazaran bu bölge dışında, toryum yatakları tespit edilen Malatya-Hekimhan-Kuluncak, Kayseri-Felahiye, Sivas, Diyarbakır ve Burdur-Çanaklı alanlarında daha detaylı arama çalışmalarının yapılması kararında, toryum rezervinin artacağı kestirim ediliyor.

YEŞİL GÜÇ BİR FIRSAT

Son vakit içinderda dünya ülkelerinin yeşil güç çalışmalarına yönelmesi de toryumu bir öteki başka alanda daha bedelli kılıyor

Bilhassa Avrupa’da başlayan güç krizi de nükleere karşı tavrın bir daha gözden geçirilmesini sağladı.

Avrupa’nın iklim maksatlarını yakalamasına katkı sağlayan ve kimi şartları yerine getiren nükleer projelerin sürdürülebilir yatırım listesine, yani ‘Yeşil Güç Sınıflandırma Belgesi’ içine alındığı belirtildi.

Nükleer güç santrallerinin yeşil güç olarak sınıflandırılması, ham unsur konusunda da yeni bir devir başlatacak olması da toryumu şimdiden öne çıkardı.

SİNOP VE TRAKYA’DA KULLANILMASI DÜŞÜNÜLÜYOR

Yeni jenerasyon nükleer santrallerin en pak yakıtı olarak tanımlanan toryumun Sinop ve Trakya’da yapılması planlanan nükleer santralde kullanılması hedefleniyor.

120 TRİLYONLUK PETROLE EŞİT

Uçak kazasında hayatını kaybeden mühendis grubunun başında yer alan Engin Arık, Türkiye’deki toryum rezervinin güç üretimi açısından, 120 trilyon dolarlık petrole eşit olduğunu söylemişti.

Okumaya devam et...
 
Üst