Türkiye’den stratejik hamle! Sayılarını 255’e yükseltecek

semaver

Global Mod
Global Mod
AA muhabirinin, Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı kapsamında hazırlanan “Ulaştırma 2053 Vizyonu” raporundan derlediği bilgiye nazaran, 2020’de dünyada yüklerin hacim olarak yaklaşık yüzde 89’u deniz yoluyla taşındı.

Türkiye’de 2020 yılında ithalat gayeli taşınan yüklerin yaklaşık yüzde 94’ü, ihracat emelli taşınanların da yüzde 82’si deniz yoluyla ulaştırıldı.

Ortaya konulan projeksiyonların ötesinde global bazda deniz yoluyla yapılan yük hacmi son yarım yüzyılda 20 kat büyüdü. Lojistik kesiminde deniz nakliyeciliği nakdî olarak yüklü hisseye sahip bulunuyor. Bu durum deniz yolu bölümünü global ticarette en stratejik dal pozisyonuna getirdi.

Deniz yolu bölümü, yalnızca nakliyecilik çeşidi olmaktan çıkarken dünya ticaret hacmindeki artış ve süratle gelişen bilgi ve irtibat teknolojilerine paralel olarak gelişmeler kaydetti.

ÖTV’SİZ YAKIT UYGULAMASIYLA KABOTAJ NAKLİYATI CANLANDIRILDI

Yük ve yolcu nakliyatı başta olmak üzere gemi inşa endüstrisi, liman ve gemilerde kullanılan yeni teknolojiler, sektörel güç verimliliğinin artırılması, liman hizmetleri, deniz turizmi ve yatçılık, canlı ve cansız doğal kaynakların ve deniz etrafının idaresini kapsayan daha geniş bir sanayi, ticaret ve hizmet koluna dönüştü.

Türkiye, Avrupa, Asya, Kafkasya ve Orta Doğu ile kontaklı, Afrika’ya da komşu coğrafyasıyla kıtaların, ticaret ve güç yollarının, kültürel etkileşimlerin kavşağında bulunuyor. Bu coğrafik pozisyon, ulaşım ve güç sistemlerinin entegrasyonu, kurumsal ve yasal altyapısıyla daha fazla katma bedel üreten nitelikli kalkınma sağlanıyor.

Ülke kalkınmasına paralel olarak Türk denizciliği son devirde uygulanan siyasetlerle 2023 amaçlarına gerçek ilerliyor. Atılan adımlardan birincisi olan ve 2004’te başlatılan ÖTV’siz yakıt uygulamasıyla kabotaj nakliyatı canlandırıldı.

Türk sahipli deniz ticaret filosu 2003 yılında 8,9 milyon DWT kapasiteyle dünyada 17’nci sırada iken 2021 yılı başında 28,9 milyon DWT’lik kapasiteyle 15’inci sıraya yükseldi.

2053’E KADAR STRATEJİK GAYELER

“Ulaştırma 2053 Vizyonu” kapsamında 30 yıllık yol haritası da belirlendi.

Bu kapsamda, “mavi vatan”ın temeli, memleketler arası ticaretin, ulaşımdaki entegrasyonunun kilit noktası deniz yollarında 2053’e kadar liman tesisi sayısı 217’den 255’e çıkarılacak.

“Yeşil liman” uygulamaları yaygınlaştırılarak, limanlarda yüksek oranda yenilenebilir güç kaynakları kullanılması sağlanacak.

Otonom gemi seferleri geliştirilecek ve limanlarda otonom sistemlerle elleçleme verimliliği artırılacak.

Limanların aktarma hizmeti kapasitesi genişletilerek bölge ülkelerine hizmet verebilecek hayli modlu ve kısa aralı deniz taşıma altyapısı geliştirilecek.

Dünyanın da en değerli ulaşım projelerinden olan, Türkiye’nin deniz yolu taşımacılığındaki rolünü güçlendirecek ve Karadeniz’i, “Türk ticaret gölü” haline dönüştürecek Kanal İstanbul ile İstanbul Boğazı’nda seyir emniyeti artırılarak, gemi trafiği azaltılacak.

KAYNAK: AA

Okumaya devam et...
 
Üst