Ufukta süt mamüllerine yüzde 30 artırım gözüktü

semaver

Global Mod
Global Mod
1 litre sütle 1 kilogram yem alamadıkları için hayvanlarını kısma gönderen üreticiler, çiğ süt fiyatına yapılan son artışla bir nebze rahatlayacak. Ulusal Süt Kurulu (USK), çiğ sütün litre fiyatını 15 Mayıs’tan itibaren geçerli olmak üzere 5,70 liradan 7,50 TL’ye yükseltti.

USK Lideri Harun Çallı, bu artırımla süt üreticisinin şu anki yem fiyatlarıyla az da olsa para kazanabileceği bir ortamın oluştuğunu söylemiş oldu. Çiğ süt ve yem paritesinin 1,30 TL civarında olması konusunda üreticinin beklentisi olduğunu aktaran Çallı, son süt artırımı ve devletin verdiği dayanak ile bunun 1,28’e ulaştığını söz etti. Dünya gazetesinden Mehmet Hanifi Gülel’in haberine bakılırsa Çallı “bu biçimdece belirlenen yeni fiyatın bilhassa ziyan eden üreticinin hayvanını kısma yönlendirmesinin önüne geçilebileceğini düşünüyoruz. Üreticiler için sürdürülebilir bir fiyat oldu” dedi.



Çiğ süt fiyatının 20 kuruş devlet dayanağıyla 7,70 liraya yükseldiğin belirten Çallı, “Çiğ fiyatındaki artış, süt eserleri meblağlarını yüzde 20-27 içinde yükseltecektir. ötürüsıyla süt mamüllerinde fiyat artışları sürecek” diye konuştu.

EROL: ARTAN FİYATLAR ALIM GÜCÜNÜ ZORLAYACAK

Muratbey İdare Konseyi Lideri Necmi Erol ise “Yeni fiyat 15 Mayıs’tan itibaren geçerli olacak. Ana hammaddesi süt olan tüm eserlerde de birebir oranda fiyatlar yükselecektir. Artan maliyetler ile yükselen fiyatlar, tüketicilerin alım gücünü zorlayacaktır. Kaliteli, emniyetli besine erişim ekonomik kasvetler niçiniyle zorlaşabilir. Bu da kaliteden ödün vermeyen üreticiler için satış kaybına niye olabilir” diye konuştu.

AYDIN: YOĞURT VE AYRAN FİYATI ÇABUCAK ZAMLANIR

Gürova Süt Eserleri sahibi Nevzat Aydın, 7 Aralıkta sütün fiyatının 3,20 lirayken şu an devlet dayanağıyla birlikte 7,70 liraya yükseldiğini söylemiş oldu. Son artırımın yoğurt ve ayran üzere mamüllerin fiyatlarına çabucak yansıyacağını belirten Aydın, şu değerlendirmede bulundu:

“Ezine peynir üzere öteki mamüllerinde yapılan ilişkiler ve elde bulunan stoklardan dolayı fiyatlara çabucak yansımayacak. Çiğ sütteki fiyat artışının tüm eserlerde yüzde 30 artırım olarak yansıması bekleniyor. Son tüketicinin aşikâr bir alım gücü var ve 1 kilo peyniri 120 liradan satın alması fazlaca sıkıntı. Üretici olarak eseri nasıl satacağız diye bizim de moralimiz bozuk.

Okumaya devam et...
 
Üst