Ziraat Bankası’ndan çiftçiye açık çek

semaver

Global Mod
Global Mod
Ziraat Bankası, Türkiye’nin tarım ekosistemine büyük katkı verecek ve 6 farklı paketten oluşan kredi takviye çalışmasını deklare etti. Bugün itibariyle devreye alınan genç çiftçi, bayan çiftçi, altın kovan, güneş güçlü sulama, üreten kooperatif ve tarım transfer kredi paketlerinin bilgilerinı açıklayan Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, milyonlarca çiftçiye kredi konusunda açık çek verdi. Üretmek isteyen bütün çiftçilerin yanında olduklarını belirten Çakar, “Tarım kredilerinin kaynağı konusunda rastgele bir üst limitimiz yok” dedi.

GENÇLERE BAYANLARA 500’ER BİN TL

Tarım alanındaki genç ve bayan sayısını artırmayı amaçlayan genç çiftçilere 500 bin liraya kadar yatırım yahut işletme kredisi verilecek. 2 yıl anapara geri ödemesiz ve 10 yıl vadeyle sunulan genç ve bayan çiftçi kredilerinde faizin yüzde 100’ü devletçe karşılanacak. Arıcılık faaliyeti yürüten yahut bu alanda birinci defa üretim yapmak isteyen çiftçilere, 150 bin liralık kredi verilecek. Bir yıl anapara geri ödemesiz 5 yıl vadeli olacak ‘Altın kovan kredisi’nde faizinin yüzde 70’i devlet tarafınca karşılanacak.


GÜNEŞ GÜCÜ KURULUMUNA KAYNAK

Ziraat Bankası; tarım alanındaki çağdaş basınçlı sulama sistemleri ile güneş güç sistemi kurmak isteyen çiftçi ve sulama birlikleri için de kesenin ağzını açtı. Kendi gücünü kendisi üretmek isteyen çitçilere 7 milyon 500 bin lira kredi verilecek. Devletin faiz dayanağının yüzde 75 ile yüzde 100 içinde değiştiği güneş güçlü sulama kredisinin vadesi 7 yıl olacak.

KOOPERATİFLERE KATMA KIYMETLİ ESER KREDİSİ

Katma bedelli eser ekmek ve eserini direkt tüketiciye ulaştırmak isteyen tarım kooperatiflerine ise 15 milyon liralık kredi verilecek. 2 yıl geri ödemesiz 10 yıl vadeyle olacak işletme ve yatırım kredisi faizinin yüzde 50’sini devlet karşılayacak. Ziraat’in dün duyurduğu bir başka paket ise tarım transfer kredisi oldu. Diğer bankadan aldığı tarım kredilerini Ziraat’e transfer etmek isteyen kişi yahut işletmelere ie 500 bin liraya kadar tarım transfer kedisi olma imkanı sunuluyor.


MÜRACAATLAR BUGÜN BAŞLIYOR

Bugün itibariyle devreye alınan kredilerden yararlanmak isteyen çiftçiler ve teşebbüsçüler, Türkiye genelindeki Ziraat Bankası şubelerine başvurabilecek. Genç çiftçi, bayan çiftçi, altın kovan, güneş güçlü sulama ve üreten kooperatif kredi paketlerinin son müracaat tarihi 31 Aralık 2023 olarak belirtildi. Tarım transfer kredi paketleri için ise son müracaat tarihi 31 Aralık 2022 oldu.

İKİ KREDİ ESERİ YENİLENDİ

Yeni tarım stratejisi kapsamında sunduğu ziraî kredi eserleriyle birlikte “tarım ekosistemi”ndeki faaliyetlerini daha da genişleten Ziraat Bankası, iki kredi eserini ise yeniledi. Küçük Ekipman Kredisi’nin limiti 50 bin TL’den 100 bin TL’ye yükselten banka, uygulama müddetine 2023 yılının sonuna kadar uzattığı “Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü sebebim Var” kredisinin limitini ise 150 bin TL’den 250 bin TL’ye yükseltti.

ÇİFTÇİ KREDİLERİNDE TAKİP ORANI YÜZDE 0,82

Genel Müdür Alpaslan Çakar, çiftçinin kredi borcunu ödeyemediği tezini çürüten sayılar da paylaştı. Çakar, 2020’de yüzde 1,57 olan ve 2021 sonu itibariyle yüzde 0,98’e gerileyen Ziraat Bankası’nın tarım kredilerinde takip (NPL) oranının artık yüzde 0,82’ye gerilediğini belirtti.

TARIM KREDİLERİNİN %69’U ZİRAAT’TEN

 Alpaslan Çakar’ın verdiği bilgiye göre, Türkiye’de ziraî üreticilere kullandırdığı kredilerin ölçüsü 120 milyar lirayı aştı. Kredi kullanan üretici sayısı ise 732 binin üzerinde. Kredilerinin yüzde 20’si tarım kredilerinden oluşan Ziraat Bankası, bu alanda açık orta önder pozisyonunda.

Bir karış araziyi boş bırakma lüksümüz yok

Ziraat Bankası’nın tarım bankacılığı alanındaki yeni stratejisini “Tarım Ekosisteminin Finansmanı” olarak belirlediğini belirten Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, tarımla uğraşan tüm kısımların ekosistemin finansmanını oluşturduk” dedi. Bu ekosistemdeki tüm oyuncuların karşılıklı olarak ve birbirinden ayrılmaz bir bütün halinde etkileşim ortasındayız. Ziraat Bankası’nın tüm tarafları kapsayan ve finansal gereksinimlerine yanıt verecek bir stratejiyle tarım ekosisteminin ayrılmaz bir kesimi ve bu ekosistemin finansmanının ana bankası olmayı sürdürecek” dedi.

DAHA ÇOK ÜRETMEK ZORUNDAYIZ

Tarım bölümünün geleceğine güvendiklerini vurgulayan Çakar, “Biz daha epey üretmek zorundayız. Bizim bir karış tarım toprağını boş bırakacak lüksümüz yoktur. Daha fazlaca çalışmak, üretmek ve ülke tarımını ileriye taşımak zorundayız. Mekanizasyona ve teknolojiye erişimi, hammadde üreten yapıdan katma pahalı eserlere geçişi hızlandırarak, verimlilik, karlılık ve sürdürülebilirlik için işletmelerimizi ölçek iktisadına uygun boyuta taşımalı, bir arada iş yapma külçeşidini yaygınlaştırmalıyız” diye konuştu.

TARIM EKOSİSTEMİ FİNANSMANI MODELİ

Yeni tarım bankacılığı stratejilerini sürdürülebilir finansman, ulaşılabilir finansman, tahlil odaklılık ve kuvvetli irtibat temeline dayandırdıklarını söz eden Çakar, şunları kaydetti: “Gençleri ve bayanları da ziraî ekosisteme dahil ederek, bu temelin üzerine katma kıymetli üretimi ön plana çıkaran, tarım eserleri fiyat oluşumuna ve istikrarına katkı sağlayacak, ziraî okuryazarlığı ve tarım girişimciliğini, kooperatifçiliği, tarım ve sanayi entegrasyonunu, dijital tarım bankacılığını geliştirecek eserler inşa edeceğiz. Tarımın tüm taraflarıyla işbirliği fırsatlarını kollayacağız ve geliştireceğiz. Bizim temel gayemiz tarımda üretimi, verimliliği, karlılığı ve sürdürülebilirliği artırmaya yönelik finansal enstrümanlarla üreticilerimizi desteklemektir”

Okumaya devam et...
 
Üst